Actualitzat 19/03/2016 11:19

CUP busca que el Parlament forci el Govern a aplicar la resolució del 9N anul·lada pel TC

La diputada de la CUP Mireia Vehí pregunta al conseller Mundó durante el pleno
EUROPA PRESS

Presenta una moció que destaca la "vigència" de la resolució i demana desacatar l'Alt Tribunal

BARCELONA, 19 març (EUROPA PRESS) -

La CUP ha registrat al Parlament una moció que es debatrà en el pròxim ple de la Cambra i que insta el Govern a aplicar la resolució independentista aprovada el 9 de novembre de 2015 que va ser anul·lada després pel Tribunal Constitucional (TC).

"Instar el Govern que elabori i presenti a aquest Parlament en un màxim de trenta dies un pla d'execució de tots i cadascun dels annexos de la declaració 1/XI", resa la iniciativa parlamentària dels anticapitalistes, consultada per Europa Press.

Un altre dels punts destacables de la moció és que busca que el Parlament reiteri la vigència i el contingut de la resolució --tot i que l'Alt Tribunal es pronunciés en contra--, i insta el Govern a "no atendre el contingut de la sentència" del TC.

La resolució va ser aprovada pel Parlament amb els vots de JxSí i la CUP en el segon ple de la legislatura i el seu contingut defensava, entre d'altres qüestions, la legitimitat de la Cambra per impulsar un "procés de desconnexió democràtica de l'Estat espanyol".

Una de les parts més controvertides de la resolució va ser la que recollia crítiques dirigides a l'Alt Tribunal, al qual definia com un tribunal mancat de legitimitat i de competència sobre Catalunya arran de la sentència en la qual va fallar contra part de l'Estatut.

Més enllà de la declaració de voluntat de convertir Catalunya en una república independent, JxSí i la CUP van incloure diversos annexos al text de la resolució en els quals es recollien mesures concretes contra la pobresa energètica i a favor de l'educació, la sanitat o d'un pla de xoc social.

Amb la moció registrada a la Cambra catalana, la CUP busca que el Govern concreti un pla d'execució de tots aquests annexos perquè s'apliquin aquestes mesures socials al marge que el TC hagi dictaminat en contra del conjunt de la resolució.

RELATIU "VERTIGEN"

L'origen de la moció és una interpel·lació de la CUP al Govern en què la portaveu de l'executiu, Neus Munté, va admetre que en la ruta cap a la independència se sent un relatiu vertigen, però va afirmar que la Generalitat no recularia en aquest projecte: "No ens tremolaran les cames".

El diputat de la CUP Joan Garriga 'Nana' va reclamar a la portaveu senyals que el Govern va seriosament, com aplicar l'esmentada resolució: "Ens hem de creure que aquest Parlament és sobirà i que pot iniciar les lleis polítiques que repercuteixen el dia a dia de la gent", va sostenir.

AUDIÈNCIA NACIONAL I MOSSOS

La moció de la CUP, subjecta a canvis si s'obre a negociar-la amb JxSí, també insta el Govern a "desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió democràtica de l'Estat espanyol" i, per tant, que els Mossos d'Esquadra no els executi com a policia judicial.

Si s'aprova la iniciativa, el Parlament també mostrarà el seu "màxim suport a tots els ajuntaments avui investigats i criminalitzats" per haver impulsat mocions de suport a la resolució del 9N, i encoratjarà els càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions de l'Estat.

PRESSUPOSTOS

La moció també demana a l'executiu que lidera Carles Puigdemont que elabori en un màxim de 30 dies "un pla d'actuació relatiu a la fase preconstituent del procés constituent" cap a la independència de Catalunya.

La CUP i el Govern encara tenen pendent la negociació pressupostària i, malgrat això, la moció recull que els comptes que la Generalitat presenti al Parlament hauran d'incloure una partida pressupostària per "finançar l'esmentada fase preconstituent".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés