Publicat 30/09/2016 14:52

El Ctesc constata una cronificació dels aturats de llarga durada malgrat la reducció de la desocupació

 Oficina De La Seguridad Social, Oficinas, Empleo, Desempleo, Desempleado
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 set. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc) ha alertat aquest divendres que la recuperació econòmica està incidint més en la reducció de la taxa de desocupació que en la reducció del percentatge d'aturats de llarga durada --que porten més d'un any buscant treball--, dibuixant "una borsa de persones excloses d'aquest creixement econòmic".

En un comunicat després d'analitzar dades del 2008, 2013 i 2016 per comparar el començament de la crisi amb el final i el començament de la recuperació, l'organisme consultiu de la Generalitat ha constatat que les majors dificultats per tornar al mercat laboral les tenen les persones grans de 55 anys i les dones.

Alhora, hi ha més immigrants que població autòctona en situació de desocupació de llarga durada, però els treballadors forans estan reduint més ràpidament les seves magnituds, tot i que el Ctec assenyala que això pot estar influït perquè emigren.

L'anàlisi indica que, entre 2013 i 2016, els aturats de Catalunya que fa quatre anys o més que busquen feina han augmentat un 67,1%, front a un descens del 33,5% en el nombre de desocupats, i sent l'única categoria que augmenta.

La taxa d'atur masculina ha decrescut més que la femenina entre 2013 i 2016 (9,7 punts front a 5,5 punts, respectivament), mentre que l'atur de llarga durada ha retrocedit 5,9 punts en el cas dels homes (fins al 54,7%) i ha augmentat 4,1 punts en el de les dones (fins al 61,1%).

Per al Ctesc, aquestes xifres demostren que la recuperació econòmica es basa "en un patró sectorial més favorable a la feina masculina".

Respecte a edat, els aturats de 55 a 64 anys que fa un any o més que busquen feina han augmentat 8,8 punts entre 2013 i 2016, fins al 81,8%, mentre que en edats inferiors hi ha hagut una reducció més o menys acusada, amb la principal millora entre els joves de 16 a 24 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés