Actualitzat 18/07/2012 16:08

CTAC-UGT estima que Espanya perdrà 50.000 autònoms per les noves mesures i creixerà el frau

Salvador Duarte, presidente de CTAC-UGT
EUROPA PRESS

Demana una reducció temporal de la cotització dels autònoms dels 254 euros actuals a 75


BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT de Catalunya) ha alertat aquest dimecres que l'augment de l'IVA i de la retenció per rendiments d'activitats professionals del 15% actual a un 21% provocarà que Espanya perdi uns 50.000 autònoms aquest any --10.000 a Catalunya-- i que creixi l'economia submergida.

El president de CTAC-UGT de Catalunya, Salvador Duarte, ha criticat l'augment "desmesurat" de les retencions, i ha avançat que l'organització està en contacte amb el Col·legi d'Advocats de Barcelona i amb altres associacions d'autònoms a nivell estatal per denunciar aquesta pujada davant dels jutjats i demanar mesures cautelars perquè no s'apliqui el setembre.

Duarte ha explicat que el 2009 el Tribunal Suprem va dictar una sentència amb la qual va obligar el Govern a abaixar la retenció del 18% al 15% arran d'una denúncia del 1999, declarant que era una mesura "confiscatòria", per la qual cosa s'ha mostrat convençut que aquesta nova denuncia té moltes possibilitats d'anar endavant.

Segons Duarte, aquest augment de la retenció se suma a la falta de crèdit, a l'elevada morositat que pateixen els autònoms i a l'obligació d'avançar l'IVA al Tresor de l'Estat fins i tot quan no han cobrat les factures, i ha lamentat que aquesta falta de liquiditat obligarà molts autònoms a cessar la seva activitat o passar a l'economia submergida.

"Fins ara plovia sobre mullat per als autònoms, però ara hi haurà el diluvi universal", ha alertat Duarte, que ha constatat que amb els canvis fiscals aprovats divendres pel Govern central cada autònom --el recàrrec a l'IRPF i assumir l'augment de l'IVA per no repercutir-lo en els preus-- haurà de pagar de mitjana 1.100 euros més cada any.

Duarte ha advertit que més d'un 40% dels ingressos que genera un treballador autònom se'n van al Tresor de l'Estat sense tenir garantida la seva tornada, com a mínim, a curt termini.

REBAIXAR LA COTITZACIÓ

Per contrarestar aquesta falta de liquiditat, CTAC-UGT ha reclamat al Govern central que rebaixi de manera temporal la cotització dels autònoms a la Seguretat Social, passant dels 254 euros al mes actuals a 75, i ha avançat que en els pròxims dies es reuniran amb tots els partits del Parlament i del Congrés per impulsar aquesta mesura.

Duarte ha criticat que el Govern central no ha complert amb la seva promesa electoral de modificar el sistema de liquidació de l'IVA, facilitant als autònoms fer-ho efectiu en el moment del cobrament de les factures i no de l'emissió, i ha lamentat que la Llei de Morositat no ha comportat una reducció dels terminis de cobrament, que se situa en 99 dies.

FALSOS AUTÒNOMS

Duarte també ha alertat que la crisi ha provocat un augment dels "falsos autònoms", treballadors als quals les seves empreses obliguen a fer-se autònoms per mantenir els seus llocs de treball.

Des de la reforma laboral, la CTAC-UGT ha multiplicat en un 200% les consultes rebudes sobre processos de reconversió d'assalariats a treballadors autònoms, sobretot en el sector de la distribució i de les activitats professionals independents, per la qual cosa el sindicat ha reclamat a la Inspecció de Treball que intensifiqui els seus controls en aquest àmbit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés