Actualitzat 30/03/2017 02:21

C's obligarà al PP a investigar el seu finançament, cessar imputats i treure aforaments

Vol impulsar en els 3 primers mesos una llei electoral sense descartar augment d'escons, a més de la reforma laboral i d'autònoms

MADRID, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

Ciutadans obligarà al PP, una vegada que es formi el nou Govern espanyol, a apartar als càrrecs públics imputats per corrupció, eliminar els aforaments polítics i crear una comissió d'investigació parlamentària sobre el finançament d'aquest partit. Seran algunes de les primeres mesures que la formació taronja posarà sobre la taula a Mariano Rajoy si finalment supera el debat d'investidura.

Aquestes mesures estan incloses en el paquet de regeneració democràtica i lluita contra la corrupció amb el qual el PP es va comprometre el passat 19 d'agost perquè Ciutadans accedís a negociar el seu suport a Rajoy com a president del Govern central en la investidura del passat estiu, que finalment va resultar fallida.

El mateix document estableix que totes les mesures s'hauran de tramitar durant els tres primers mesos des de la data de la investidura i, segons han explicat a Europa Press fonts de Ciutadans, els d'Albert Rivera així ho exigiran.

Els altres tres punts inclosos en el paquet de regeneració són la impossibilitat d'indultar a condemnats per corrupció política, la limitació a vuit anys o dos mandats el temps màxim com a president del Govern espanyol i la modificació de la llei electoral.

En aquesta última qüestió, el principal objectiu de C's és augmentar la proporcionalitat en l'elecció dels diputats, sense descartar la possibilitat d'augmentar el nombre d'escons, segons les fonts consultades.

El sí dels 32 diputats de Ciutadans a Rajoy en l'eventual sessió d'investidura de finals d'aquest mes està garantit sempre que s'adhereixi a les 150 reformes que els dos partits van signar el 28 d'agost i que compti amb més sís que nos en la segona votació, és a dir, si el PSOE finalment s'absté.

CAP AL CONTRACTE ÚNIC

Altres qüestions que la formació taronja introduirà a l'agenda de reformes durant els primers mesos del nou Executiu són l'aprovació d'un nou marc laboral, la reforma del règim d'autònoms i els canvis a l'Impost de Societats, així com el pacte nacional per l'educació, segons han indicat les fonts.

Pel que fa a la reforma laboral, que Ciutadans veu urgent per fer davant de les altes taxes d'atur i a la precarietat, el pacte del 28 d'agost estipula que es reduiran a tres les modalitats de contracte: indefinit, de protecció creixent i per a la formació. Tot i això, C's sosté que després de les últimes sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el seu model de contracte únic cobra força.

Alhora, en aquestes 150 mesures s'inclou la creació un fons de capitalització per als treballadors --que podran cobrar la quantitat acumulada o emportar-se-la si canvien de treball-- i s'establiran incentius i desincentius a les empreses per intentar reduir els acomiadaments de treballadors temporals i augmentar la contractació indefinida.

Ciutadans ja ha donat alguns passos per intentar forjar un consens, proposant una taula de treball entre partits i agents socials per crear un nou marc laboral, en què vol incloure també a pimes i autònoms. El mateix Rivera s'ha reunit els últims dies amb patronal i sindicats.

REFORMES URGENTS PER ALS AUTÒNOMS, EN EL PRIMER MES

A l'àmbit laboral, el partit taronja seguirà defensant també l'impuls del treball autònom, una de les seves principals banderes. Sobre aquesta qüestió, l'acord amb el PP inclou la creació d'una subcomissió al Congrés dels Diputats per estudiar una reforma del Règim Especial de Treballadors per Compte Propi o Autònoms (REPTA) amb una sèrie d'objectius.

Tot i que per a aquesta mesura no s'estableix cap termini, el pacte parla a continuació d'una Llei de Reformes Urgents del Treball Autònom per reduir les càrregues administratives dels autònoms i millorar la seva protecció social, de manera que cap hagi de cotitzar o tributar per ingressos que no hagi percebut. Aquesta llei s'aprovaria en el primer mes de govern.

Per exemple, els autònoms que tinguin ingressos reals que no superin el llindar del Salari Mínim Interprofessional no haurien de cotitzar, s'ampliaria la quota reduïda per als nous autònoms --durant el primer any pagarien només 50 euros-- i es bonificaria tota la quota de les autònomes durant la baixa per maternitat o en cas de baixa per risc durant l'embaràs.

IMPOST DE SOCIETATS

Entre els 150 punts inclosos en el pacte d'investidura hi ha altres que estableixen un límit temporal. Un d'ells és la reforma de l'Impost de Societats, que per a la seva aprovació hi ha un màxim de tres mesos i que busca "tancar forats i millorar el control", aproximant els tipus efectius de les grans empreses als nominals per acostar la recaptació a la mitjana de la zona euro.

Aquesta reforma és fonamental per al partit de Rivera, ja que en el pacte amb el PP s'identifica com la principal font d'ingressos per a l'Estat en aquesta legislatura: 3.000 milions d'euros en 2017 i 4.000 milions anuals fins a 2020.

També es fixa un termini de tres mesos per assolir un pacte nacional per a la conciliació de la vida laboral i familiar i la racionalització d'horaris. Pel que fa a l'ampliació i igualació dels permisos de maternitat i paternitat, es va acordar que el de paternitat s'allargaria de manera progressiva, començant per quatre setmanes en el primer any i quatre setmanes el segon any.

PACTE PER L'EDUCACIÓ I FINANÇAMENT AUTONÒMIC

Respecte al pacte nacional per l'educació, el pacte entre PP i Ciutadans indica que en el primer mes de govern es constituirà una subcomissió al Congrés que permeti l'elaboració d'un acord consensuat en el termini de sis mesos.

Alhora, es considera urgent la reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA). Per aquesta raó, durant el primer mes es constituirà un grup de treball que actuarà de manera paral·lela i coordinada amb l'existent en el Consell de Política Fiscal i Financera per oferir propostes sobre un nou model de finançament territorial.

L'acord entre els dos partits incorpora una taula amb dotacions pressupostàries que "s'adoptaran respectant la sendera d'objectius d'estabilitat pressupostària" compromesos per Espanya. La més quantiosa d'aquestes partides és la corresponent al complement salarial garantit, que és, segons les fonts consultades, una altra de les prioritats per a aquesta legislatura.

La taula indica que a aquest complement, que millora els ingressos dels treballadors en funció de la seva jornada laboral, la seva renda, les seves condicions familiars i el seu patrimoni, es destinaran 1.300 milions d'euros en 2017 i 2.100 milions a cadascun dels tres anys següents. A part, hi ha altres 12 partides a les quals caldrà començar a destinar fons des del primer any de govern.

ENFORTIR EL SISTEMA PÚBLIC DE PENSIONS

Finalment, un tema que apressa especialment són les pensions públiques, tenint en compte que l'Executiu en funcions ha admès davant de les autoritats europees que el Fons de Reserva de la Seguretat Social s'esgotarà el desembre de 2017.

En C's són conscients d'això i creuen que per resoldre-ho caldrà augmentar els ingressos a través de la modernització de l'economia espanyola --amb una aposta decidida pel R+D+I-- i la reactivació de la feina. Tot i això, saben que això porta temps i que abans caldrà idear una solució.

Les fonts consultades han indicat que el debat sobre l'enfortiment del sistema de pensions cal abordar en el marc del Pacte de Toledo i ha de donar lloc a un "amplíssim consens". Tot i que en C's no són partidaris de crear un nou impost, creuen que les pensions no es poden abaixar i que, si no hi ha una altra alternativa, caldrà acceptar aquesta via de finançament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés