Actualitzat 27/12/2016 11:23

C's insta Rajoy a impedir un nou 9N a Catalunya i espera que un jutge demani les claus dels col·legis

Rueda de prensa de Juan Carlos Girauta en el Congreso
EUROPA PRESS

Girauta espera que el Govern espanyol hagi après de l'error, veu un "cert complex" i l'acusa de ficar-se en el marc discursiu del nacionalisme

MADRID, 27 des. (EUROPA PRESS) -

El portaveu parlamentari de Ciutadans al Congrés dels Diputats, Juan Carlos Girauta, insta el Govern de Mariano Rajoy a què impedeixi la col·locació de les urnes a Catalunya per fer un referèndum independentista i que un jutge demani les claus als directors dels col·legis.

En una entrevista a Europa Press mostra l'esperança que l'Executiu de Mariano Rajoy hagi après de l'"error" comès el 9N, quan va permetre la votació, l'acusa de "cert complex" i demana que no entrin en el "marc discursiu" del nacionalisme.

El dirigent centrista considera que el Govern espanyol va ser "molt maldestre" davant el desafiament independentista del 9 de novembre del 2014, quan no va impedir que l'Executiu català col·loqués les urnes i consultés els ciutadans sobre la independència.

Tot i això, creu que "han après del seu error" perquè "sinó seria molt preocupant". Per aquesta raó, espera que en aquesta ocasió un jutge acabi demanant les claus als directors dels col·legis perquè les dipositin al Jutjat.

Segons la seva opinió, això "és molt fàcil de fer" i recorda que al 9N els directors dels col·legis van rebre una carta de la Generalitat dient-los que posessin les urnes als centres educatius.

Si la situació es repeteix --ja que han avançat que al setembre hi hauria referèndum per la independència--, creu que haurien de rebre "una altra carta", aquesta vegada d'un jutge, en què es digui que "dipositin les claus del col·legi el dia d'abans i les recullin l'endemà al matí".

Segons Girauta, així "passarà el contrari del que va passar" i en lloc que tots els directors posin els seus centres a disposició, menys una directora que va dir que la mesura era "il·legal", pot ser que es doni "una altra volta" i davant la "comminació d'un jutge" facin el que els digui, en comptes de fer el que els digui la Generalitat de Catalunya.

El dirigent de la formació taronja matisa que la seva crítica al Govern Espanyol és diferent de la que fa a la Generalitat, ja que l'Executiu "està en la legalitat, i defensa l'Estat de Dret". Tot i que insisteix que "es va equivocar" en "descafeïnar la qüestió" i "dir que no passava res" i que no tenia "efectes jurídics".

CRITICA ELS "COMPLEXS" DEL GOVERN ESPANYOL AMB EL NACIONALISME

Segons la seva opinió, aquesta manera d'actuar "només engreixa el nacionalisme". A més, està convençut que el Govern espanyol "té un cert complex" i "es fica en el marc discursiu dels nacionalistes".

"No entenc per què tant bon punt trepitgen Catalunya se'ls posa cara de nacionalista a tots", exclama i recorda que a Ciutadans estan molt bregats en això que diuen, no els ha "contaminat l'ambient" i són capaços de defensar el mateix a casa seva a Barcelona o al passeig de la Castellana de Madrid.

Juan Carlos Girauta diu estar "una mica tip" del joc de les agendes independentistes perquè considera que el referèndum que estan anunciant ara ja l'han "viscut diverses vegades": "És el dia de la marmota, l'etern retorn".

En aquest sentit, recorda que ja van anunciar un referèndum, una declaració d'independència i unes eleccions plebiscitàries i que després de fer el referèndum i "perdre" i unes plebiscitàries amb un resultat que no els va agradar, tornen a dir: "farem un referèndum".

"EMPRENYADA MONUMENTAL" DELS SEGUIDORS INDEPENDENTISTES

Assegura que aquesta estratègia no enganya Ciutadans i només serveix per a la gent que "vol creure en ells i vol il·lusionar-se amb aquest projecte".

Tot i això, considera que "cada cop enganya menys gent" sobretot "quan han dit tres o quatre vegades que per tal data hi haurà referèndum" o que els pressupostos de la Generalitat seran els últims autonòmics i que els següents seran els d'un Estat independent i després no passa.

Per aquesta raó, diu que li costa molt imaginar que els ciutadans que creuen en la independència no tinguin una "emprenyada monumental" i que no pensin: "aquests paios m'estan enganyant".

Segons l'opinió de Girauta, el que volen els independentistes és tenir a tothom discutint sobre el seu referèndum, però afirma que ell "ja no mossega l'ham" i el que li sembla estrany és que "entre els seus encara algú el mossegui".

Tot i això, creu que això passa "cada cop menys" i assenyala que el 9N ocupava un espai en els mitjans de manera "obsessiva". Tot i això, "ara parlen ells, els que el munten".

Això sí, vol deixar clar que "no existeix cap possibilitat que algú dins d'aquest territori passi per sobre les lleis, declari la independència i comenci a governar un territori i no passi res". "No passarà mai", exclama i recorda que, a més del Govern espanyol, existeix un Estat que "segueix funcionant exactament igual".

"Encara que el Govern espanyol vacil·li" existeix el Tribunal Constitucional i "els tribunals de justícia no són l'Executiu central "avisa davant els qui volen "salvar la cara" dient que "es poden buscar solucions polítiques". Segons la seva opinió, quan algú diu això és que volen dir solucions "que no siguin legals".

CAP CONCESSIÓ ALS INDEPENDENTISTES

Per aquesta raó, adverteix contra temptacions de fer concessions als secessionistes que s'han organitzat per "imposar una via d'Estat per sobre de la Llei". "A aquests no cal fer-los concessions de cap tipus", recalca.

Tot i això, sí creu que el Govern espanyol ha de pensar en els catalans com en altres espanyols perquè té "preocupacions comunes i específiques que, si no s'atenen, hi ha gent que es podria voler ficar en una aventura indesitjable". Així cita la necessitat d'un finançament just, d'invertir en infraestructures com el Corredor del Mediterrani.

Però insisteix que no cal confondre "millorar la vida dels catalans amb fer concessions als separatistes" perquè s'estaria caient "en una trampa que alimenta el nacionalisme".

Per a Girauta, una cessió "intolerable" seria incloure un "privilegi" per a Catalunya en la Constitució espanyola, com que tingués un règim fiscal diferent al que pugui tenir una altra CA o que s'establissin nivells competencials diferents per a Catalunya.

En aquest sentit, assegura que els "regnes de Taifes" i la recerca de les diferències no estan en la concepció il·lustrada que defensen a Ciutadans. Es tractaria, recalca, d'"un pas endarrere" també en la construcció d'Europa. "Si ens trobem en un pla que ens condueix cap a la gradual cessió de sobirania cap a dalt, com farem cessions de sobirania cap a sota, estaríem desfent el camí de la història", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés