Publicat 23/06/2016 12:49

Creixen els expedients d'Inspecció de Treball per incomplir-se jornades i contractes a Catalunya

La consellera Dolors Bassa
EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 juny (EUROPA PRESS) -

Els expedients sancionadors oberts per la Inspecció de Treball a Catalunya han augmentat un 38% els primers cinc mesos d'aquest any en comparació del mateix període del 2015, fonamentalment per denúncies sobre relacions laborals i, en concret, per incompliments en la jornada i el tipus de contracte.

Ho ha explicat aquest dijous en roda de premsa la cap de la Inspecció de Treball de Catalunya, Mari Luz Batallé, acompanyada de la consellera de Treball, Dolors Bassa, i el secretari general de la Conselleria, Josep Ginesta, en un acte per fer balanç de les actuacions de l'any passat.

Batallé ha assenyalat que hi ha moltes denúncies per "jornades que no són reals" --el treballador cotitza menys hores de les quals treballa--, i també es deu al fet que la Inspecció de Treball ha posat en marxa un campanya per requerir a les empreses un sistema de registre de jornada --tenint en compte que hi ha jurisprudència que permet aquests requeriments--, per a qual cosa estan creixent els expedients a les quals ho incompleixen.

BALANÇ DE TOT EL 2015

El nombre d'expedients de la Inspecció de Treball de Catalunya (depèn de la Generalitat) i la inspecció de Treball i Seguretat Social (Ministeri d'Ocupació) va ser de 57.153 en tot el 2015, dels quals la meitat (el 49,6%) estan relacionats amb la Seguretat Social, i, en concret, el 65% d'aquests, a falta d'alta.

La majoria de denúncies de l'any passat va haver de veure amb les relacions laborals i, en concret, en incompliments de jornada (un 27%) i de salari (24,4%), seguit de denúncies relacionades amb la Seguretat Social, sobretot a falta d'afiliació (61%).

Les inspeccions van donar lloc a l'aixecament de 10.006 actes d'infracció i a 22.614 requeriments, i la mitjana de les sancions va ser de 3.815 euros; el 59% de les infraccions corresponen a treball no declarat i, com a conseqüència de l'activitat de la Inspecció hi va haver més de 167 milions d'euros en liquidació de quotes a la Seguretat Social i més de 27 milions en multes.

PRIORITATS

La consellera ha subratllat que la funció de la Inspecció de Treball va més enllà de l'activitat sancionadora, que suposa només una cinquena part del total de les seves actuacions, i ha assegurat que és un instrument que ha de permetre millorar la qualitat del mercat de treball, i alhora ha recordat que per a aquest any es preveu augmentar el personal vinculat a la Inspecció en 43 persones -entre inspectors, tècnics habilitats i personal administratiu--.

El secretari general del departament, Josep Ginesta, ha dit que, entre les prioritats de la Inspecció de Treball per a aquest any i els següents, figuren les campanyes de revisió de la temporalitat, i ha indicat que l'any passat es va aconseguir que 4.250 persones passessin a tenir contracte indefinit perquè es va detectar que s'havien utilitzat contractes temporals de manera inadequada o fraudulenta.

També se centrarà en campanyes de prevenció de riscos laborals per reduir la sinistralitat, ja que a l'últim any va augmentar a causa de l'augment de l'activitat; a controlar els contractes d'empreses multiserveis i de subcontractació, i en el compliment de les jornades.

Ginesta ha afirmat que durant l'any passat 9.800 persones van ser donades d'alta en la Seguretat Social per estar en situació irregular, i ha assegurat que els anys vinents seguiran les actuacions de lluita contra l'economia submergida, que ha recordat que suposen prop de la meitat del total d'actuacions de la Inspecció de Treball.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés