Actualitzat 05/04/2016 16:12

Creix la preocupació pels polítics i la falta de Govern central, i el 80% ho desqualifica

CIS.
EUROPA PRESS

   MADRID, 5 Abr. (EUROPA PRESS)

   El mes de març passat, quan ja havien passat més de dos mesos des de les eleccions generals del 20 de desembre i fracassat la investidura del socialista Pedro Sánchez, va créixer la preocupació pels polítics en general i per la falta de Govern central en particular i, a més, va arribar al 80% el percentatge d'espanyols que desqualificava la conjuntura política.

   Així ho posa de manifest el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al passat mes de març, fet públic aquest dimecres, i que evidencia també que l'atur segueix sent el primer problema nacional, seguit de la corrupció, tot i que tots dos mostren baixades respecte al mes anterior.

   L'enquesta es basa en un total de 2.467 entrevistes personals i domiciliàries fetes a 256 municipis de 46 províncies entre els dies 1 i 11 de març, és a dir, el començament del treball de camp va coincidir amb el ple en què es va rebutjar, per dues vegades, la designació de Pedro Sánchez com a president del Govern central.

   En aquest context, es va produir un increment de la preocupació per la classe política en general, que repeteix a la quarta plaça i que va passar del 22,2% de febrer a un 24,4%, i va pujar també vuit dècimes la inquietud que generen l'Executiu i els partits (fins al 2,4%).

VUITÈ PROBLEMA NACIONAL

   Al baròmetre de febrer va aparèixer per primera vegada a la llista de problemes la falta de Govern central, amb mencions en l'1,4% dels qüestionaris, exactament les mateixes que la independència de Catalunya. Un mes després la preocupació per la incapacitat dels partits de segellar un pacte per nomenar un nou president del Govern espanyol ha crescut fins al 3,4%, i se situa com a vuitè problema nacional.

   I, en paral·lel, també ha seguit incrementant-se el percentatge de consultats que jutgen com a "dolenta" o "molt dolenta" l'actual situació política. Si a quinze dies de les eleccions aquesta era l'opinió del 70%, el febrer es va elevar al 76,7% i el març va arribar ja al 79,9%. Els que la defineixen com a "bona" o "molt bona" es queden a l'1,7%, el 46% considera que és pitjor que fa un any, el 21,6% creu que empitjorarà d'aquí a 12 mesos, mentre que el 17% confia que millori.

   També es produeix un nou repunt dels consultats que critiquen la conjuntura econòmica i que ja es va reflectir al baròmetre de febrer quan es va trencar la tendència dels últims mesos, en què a poc a poc anava millorant la percepció de la situació de l'economia.

   En concret, els que la qualifiquen com a "dolenta" o "molt dolenta" han crescut 3,5 punts en un mes i se situen al 68,1%, el registre més alt des del juliol, mentre que és "bona" o "molt bona" per al 2,6%, just igual que fa un any i un punt menys que el mes anterior.

   L'empitjorament de la percepció de la situació econòmica s'evidencia també en altres preguntes del CIS, igual que va passar al febrer: el 28% creu que ara està pitjor que fa un any i 19% augura que s'agreujarà més d'aquí a 12 mesos, la pitjor xifra des de gener del 2015.

INQUIETEN MÉS ELS PROBLEMES ECONÒMICS

   Per a altres, l'atur repeteix com a primer problema nacional amb un 77,1% (just un punt menys que el febrer), seguit de la corrupció i el frau, que es queda amb un 44% després de caure 3,5 punts respecte al mes anterior, i en tercera plaça repeteixen els problemes econòmics, que guanyen mig punt, i apareixen al 25,6% dels qüestionaris.

   Després de la classe política (24,4%), el cinquè lloc el comparteixen la sanitat i els problemes socials, que s'anoten un 11,1%, i els segueix l'educació amb un 9,8%. A més distància, la llista es completa amb la immigració (3,5%), la falta de Govern central (3,1%), la inseguretat ciutadana (2,3%), la independència de Catalunya (1,3%), el terrorisme internacional (1,1%), els nacionalismes (0,8%) o la Monarquia (0,2%).

   La llista de problemes personals també té la desocupació al cim (45,1%), seguit dels problemes econòmics (24,2%), la corrupció (13,8%), la sanitat (12,3%) i l'educació (10%).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés