Publicat 17/06/2016 17:57

Creen un algoritme per estudiar els comportaments de terroristes en les xarxes socials

Mapa mundial redes sociales
CC/PIXABAY

MADRID, 17 juny (EDIZIONES/Portaltic) -

Un equip d'investigadors de la Universitat de Miami ha desenvolupat un model per estudiar com els grups de suport als terroristes es mouen a Internet i creixen en línia.

L'algoritme creat pels investigadors permet escanejar els missatges en els mitjans socials i predir el pròxim atac terrorista.

L'estudi es basa en els missatges de la xarxa social russa Vkontakte. Els investigadors van estudiar perfils en àrab, xinès, francès, alemany, rus i espanyol i van arribar a missatges que parlaven d'avions no tripulats, consells de supervivència davant de l'atac o declaracions extremistes. Es va utilitzar aquesta xarxa social ja que Facebook no permet les converses pro-islàmiques i les elimina immediatament.

De les dades obtinguts, els investigadors van pretendre crear patrons de comportament entre els partidaris de l'ISIS. La recerca de perfils relacionades amb grups relacionats amb l'ISIS s'ha produït entre mitjans del 2014 i agost del 2015, al Facebook rus.

Una vegada traçat l'estudi i amb el model estadístic, van crear l'algoritme que permet escanejar els missatges amb la finalitat de poder identificar els possibles atacs.

Tot i això, expliquen els experts, no es tracta d'alguna cosa infal·lible, ja que els atacs terroristes són difícils de preveure i requereix major informació que la que es pot obtenir en les xarxes socials. El model, a més, segons explica New York Times, no prediria atacs com el de San Bernardino o Orlando, a causa que es tracta de casos on es va actuar de manera individual.

Anul·lant els petits grups a favor del terrorisme que es creen a la xarxa es pot evitar que els membres dels mateixos, simpatitzants, es fusionin amb grups més grans amb més poder de difusió i distribució de vídeos o declaracions, que arriben a audiències més àmplies.

Els investigadors també expliquen que quan s'eliminen aquests grups, apareixen altres amb altres noms. També, diuen, existeix un augment de formacions de grups en línia en el cas que vagi a produir-se un atemptat. Juntament abans de l'atac a Kobani, per exemple, es va accelerar la taxa de grups Pro-Estat Islàmic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés