Publicat 15/04/2016 21:42

Les CA exigeixen a Montoro un altre repartiment del dèficit i adverteixen que no aplicaran ajustos

MADRID, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

Les comunitats autònomes han acudit al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) amb la determinació d'exigir-li al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que ha d'afluixar l'objectiu de dèficit que se'ls imposa per a aquest any del 0,3%, mitjançant un altre repartiment amb l'objectiu de l'Estat, que serà del 2,2%, i per deixar clar que no pensen aplicar nous ajustos de despesa, sobretot quan no tenen un nou sistema de finançament.

Tots els consellers han arribat molestos al CPFF que s'ha iniciat a les 18.00 hores, tant per les formes que Hisenda els ha encomanat aquests dies, amb l'enviament de cartes exigint mesures, com amb el fons, i amb la intenció d'expressar les seves queixes, que els hagués agradat explicar abans que el Ministeri decidís prendre mesures contra els excessos de dèficit de 2015. No es consideren culpables de l'excés de dèficit d'Espanya de l'any passat i rebutgen que Montoro els assenyali.

"Tenim una causa per a rebel·lar-nos, perquè no ens resignem i perquè som responsables de la nostra política", ha resumit la vicepresidenta de Castella i Lleó, Rosa Valdeón, el govern del PP del qual també és molt crític amb Montoro.

Una de les comunitats que defensa aquesta flexibilització dels objectius d'estabilitat és Balears, que ja ha avançat que no prepara noves retallades perquè els seus pressupostos per a aquest any són "creïbles".

"El que està fent el Govern és asfixiar a les comunitats quan ja ha fixat objectius difícilment assumibles", ha censurat la consellera balear d'Hisenda, Catalina Cladera.

El conseller d'Aragó, Fernando Gimeno, ha dit que aquesta reclamació de més marge respon a la necessitat de ser "realistes", i ha afegit que "toca que l'Estat aporti més. En aquesta línia podem trobar punts de trobada", ha dit.

També ha criticat que, segons la seva opinió, s'utilitzen les fons de finançament per "fer xantatge" a les comunitats, perquè és la seva principal via d'ingressos. Per exemple, aquest primer trimestre no han cobrat el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), el que endarrereix el pagament de serveis.

També la consellera asturiana, Colors Carcedo, ha censurat "que es doni la responsabilitat a les CA de la desviació dels comptes públics" quan és desequilibrat el repartiment de dèficit entre les administracions.

"Anem a demanar que l'Airef faci un informe d'aquest repartiment del dèficit", ha exigit, i ha insistit que cal un altre sistema de finançament perquè "hi ha un important problema d'ingressos" perquè les CA puguin prestar serveis.

Ha assegurat que Astúries no aprovarà cap acord de no disponibilitat de fons perquè el seu dèficit de 2015 és "conjuntural" i això ha de ser "tingut en compte". "No portaré a terme aquests ajustos. Cal fer una gestió pressupostària continuada que vagi adaptant les despeses", ha afegit.

QUINES POLÍTIQUES I NO QUI

La consellera d'Hisenda andalusa, María Jesús Montero, ha reclamat aquest divendres "diàleg" al ministre d'Hisenda, per establir "quines polítiques i no qui" han de fer ajustos de manera que es blindin a les retallades matèries com sanitat, educació i polítiques socials.

"Si no parlem de les polítiques a blindar, aquest és ja un debat viciat i en què el Govern té l'objectiu de donar culpa a un altre", ha dit la consellera andalusa en declaracions als mitjans de comunicació a la seva entrada al CPFF, quan ha confiat que "el Govern mogui fitxa per arribar a un acord en el repartiment del sacrifici".

El conseller castellanomanxec d'Hisenda, Juan Alfonso Ruiz, ha assegurat que el Pressupost de la seva comunitat "ja està dissenyat" per no haver de fer ajustos i ha confiat en un acord amb Hisenda per tenir més marge de dèficit aquest any.

El conseller d'Hisenda de la Comunitat Valenciana, Vicent Soler, ha subratllat que les mesures que proposa el Ministeri "no fan mal als governs de la Comunitats Autònomes, fan mal als espanyols, a tots els ciutadans". I s'ha mostrat molest perquè Montoro digui que les comunitats com la valenciana siguin "incomplidores" perquè ells han fet una reducció "de més del 18%" mentre que Montoro només ha fet una rebaixa del 3,5%.

ROMEVA EN LLOC DE JUNQUERAS

El conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, ha estat el representant d'aquesta comunitat al CPFF, ja que el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, es troba a Roma.

"Sóc el president de la Comissió Bilateral i per tant està en les meves competències assumir aquest tipus de funcions", ha dit a la premsa abans d'entrar a la reunió.

Pel que fa al contingut de la trobada, Romeva ha destacat que escoltarà el que "exactament" vol Hisenda que "facin les diferents comunitats" per reduir el dèficit i que es detallava en una carta "molt poc concreta". Així i tot, ha assegurat que les propostes que ha fet Montoro són "inaplicables".

CRÍTIQUES TAMBÉ DE LES CA DEL PP

La vicepresidenta de Castella i Lleó, Rosa Valdeón, ha reiterat que a la seva comunitat no només la Junta sinó tots els partits del parlament autonòmic estan en contra d'aplicar cap tipus d'ajust de la despesa, perquè el compliment del dèficit ja està previst en el Pressupost. "Sí a l'estabilitat, sí als pressupostos raonables, però no acceptem cap retallada", ha insistit per explicar que no atendran aquest requeriment d'Hisenda d'aprovar un acord de no disponibilitat.

Amb tot, el conseller murcià, Andrés Carrillo, ha dit tenir una "expectativa favorable" de la reunió per l'anunci de creació d'un grup d'experts per posar en marxa la reforma del sistema de finançament autonòmic. "Gràcies a aquest anunci se'n va a poder avançar", ha celebrada insistint que el problema de Múrcia és el "infrafinançament" i garantint que els seus comptes per a aquest exercici són "responsables".

En una altra situació es troba Galícia, una de les tres comunitats que van complir amb l'objectiu en 2015. El seu conseller d'Hisenda, Valeriano Martínez, ha demanat tenir alguna recompensa econòmica per aquest "esforç" i no només "medalles o copets a l'esquena". "Això s'ha aconseguit amb molt esforç, els resultats no surten perquè sí", ha reivindicat sense voler analitzar la situació d'altres autonomies.

Martínez creu que les comunitats que no van superar l'objectiu de dèficit del 0,7% en 2015 han de tenir un altre cop aquest any facilitats de les quals ja van gaudir el passat exercici, com un tipus d'interès del 0% en el fons de facilitat financera o un conveni pel qual Galícia ha rebut 85 milions d 'euros.

La consellera de Madrid, Engracia Hidalgo, ha explicat que "Madrid està compromesa amb el procés d'estabilitat pressupostària", i ha recordat que la regió ha portat "creixement econòmic i creació de llocs de treball". "Anem a posar de manifest davant del Ministeri que sol·liciti a la UE un major marge de flexibilitat temporal", ha explicat Hidalgo.

CANÀRIES, MOLT TRANQUIL·LA

La consellera d'Hisenda del Govern de les Canàries, Rosa Dávila, ha afirmat que la seva comunitat va a aquesta trobada "molt tranquil·la" i amb "la tasca feta" i, per això, no espera "cap ajust" pressupostari.

És més, ha dit que espera que el departament que dirigeix Cristóbal Montoro, en funcions, li concedeixi "un tipus de compensació" que permeti fer front a l'escàs finançament dels serveis bàsics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés