Publicat 17/10/2014 17:34

Un corresponsal francès acosta al seu país la realitat dels catalans en un llibre

El periodista francés residente en Barcelona Henry de Laguérie, con su libro 'Le
REMITIDA

BARCELONA, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

El llibre 'Les Catalans', escrit pel periodista francès afincat a Barcelona Henry de Laguérie, acosta al seu país la realitat dels catalans des d'una perspectiva polièdrica, i aborda l'evolució del debat sobiranista i altres qüestions socials, culturals i econòmiques com la crisi, els efectes de la bombolla immobiliària i l'èxit de la ciutat com a destí turístic.

L'obra, publicada per l'editorial Ateliers Henry Dougier, es va presentar aquest dijous a la Delegació de la Generalitat a París, capitanejada pel periodista Martí Anglada, forma part d'una col·lecció sobre pobles i Estats que ha començat a publicar-se aquesta tardor.

En declaracions a Europa Press, De Laguérie ha explicat que ha volgut abordar la realitat catalana "sense apriorismes" i des d'una perspectiva periodística i plural, i per aquesta raó, ha conversat amb diverses personalitats, cadascuna de les quals protagonitza un dels 16 capítols.

Entre els entrevistats, està el filòsof Francesc Torralba --amb qui aborda l'evolució dels valors com la solidaritat i la família--, l'activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Ada Colau, un líder veïnal del districte barceloní de Nou Barris i un dels subsaharians que residien a una nau industrial del Poblenou, que relata la seva lluita per a un futur millor.

L'exconseller d'Economia Antoni Castells exposa la relació entre Barcelona i Madrid a escala econòmica, les balances fiscals i les conseqüències de la crisi, i també s'aborden casos d'èxit a nivell econòmic: el turisme, el creixement de l'aerolínia amb seu a Barcelona Vueling i el fenomen de la marca Desigual, que s'ha consolidat com una insígnia de la capital catalana.

La cultura catalana és un altre dels eixos del llibre: el cronista Lluís Permanyer exposa el modernisme i com Barcelona es va convertir en la porta d'entrada de les avantguardes artístiques a Espanya, i l'expresident dels Castellers de Vilafranca Miquel Ferret aborda l'arrelament de la cultura popular, i també es parla del fenomen de la cuina catalana d'avantguarda.

L'origen del sobiranisme i la seva consolidació en pocs anys la relaten el catedràtic en ciència política Ferran Requejo i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell.

També ha conversat amb Francisco March, que era crític taurí de 'La Vanguardia' i que es va quedar sense feina després de la prohibició de les curses de braus a Catalunya que va aprovar el Parlament el 2010.

De Lánguerie confia que el seu llibre permetrà acostar la realitat catalana a França, on la majoria dels seus habitants perceben Espanya com una realitat unitària: "Vull explicar les diferències. No és una guia, però sí un llibre que pot servir per a qui vulgui anar un pas per davant. He intentat ser equilibrat", ha explicat.

L'obra, disponible en format paper i 'e-book', forma part d'una col·lecció de llibres d'unes 150 pàgines on es parla d'altres pobles i Estats, com els napolitans, els suïssos, els ucraïnesos i els islandesos, tots ells escrits per periodistes francesos que viuen a aquests llocs.

De Languérie és corresponsal a Espanya de l'emissora de ràdio Europe 1 i també col·labora amb la ràdio pública francòfona de Bèlgica (RTBF), el canal 'tot notícies' LCI i els diaris 'Le Parisien' i 'La Dépêche du Midi'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés