Actualitzat 29/03/2017 17:17

Correa revelarà demà en la seva declaració si col·labora amb Fiscalia i reconeix els fets

La Fiscalia Anticorrupció demana per a ell 125 anys i un mes de presó per més d'una desena de delictes diferents

MADRID, 12 oct. (EUROPA PRESS) -

L'empresari i presumpte capitost de la xarxa 'Gürtel' Francisco Correa prestarà declaració demà davant de la Secció Segona de la sala penal de l'Audiència Nacional, acusat al costat d'altres 36 persones, de les activitats que ha fet entre els anys 1999 i 2005, utilitzant els seus contactes polítics, en les comunitats de Madrid i Castella i Lleó i en els ajuntaments d'Estepona (Màlaga), Majadahonda i Pozuelo (Madrid) i al de la capital. Després de diversos gestos de bona voluntat, Correa revelarà demà si finalment col·labora amb la Fiscalia i reconeix la seva responsabilitat en la trama.

L'interrogatori de Correa tindrà lloc, previsiblement, després que dimarts passat els empresaris Jacobo Gordon i Alfonso Gacía-Pouet i l'exregidor de Pozuelo de Alarcón (Madrid) Roberto Fernández reconeguessin els fets dels quals se'ls acusen. La Fiscalia va sol·licitar que responguessin a les preguntes de les parts en primer lloc, alguna cosa que el tribunal va acceptar per a "un millor aclariment dels fets".

Anticorrupció demana 125 anys i un mes pels delictes d'associació il·lícita, frau continuat a les Administracions Públiques, suborn actiu continuat, falsedat continuada, malversació de cabals públics continuat, falsedat en document mercantil, estafa, prevaricació, delicte contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals, tràfic d'influències i continuat de frau i exaccions legals a les Administracions Públiques.

Tot i això, Correa amb l'ànim de reduir la pena que li pugui ser imposada, el passat 26 de setembre va sol·licitar al tribunal que el jutja poder accedir a un dels comptes que té a Suïssa per pagar més de dos milions d'euros com "reparació del dany reclamat" i fer així efectiu el pagament de la quantia que l'exigeix la Fiscalia Anticorrupció com responsabilitat civil.

En aquesta línia, tampoc es va sumar a la petició formulada per l'exsecretari d'Organització del PP gallec Pablo Crespo, considerat número dos de la 'Gürtel' de recusar a un dels membres del tribunal, el jutge José Ricardo de Prada, com sí van fer altres acusats. A més, Correa va renunciar a plantejar qüestions prèvies com a gest de bona voluntat, tot i que va negar que hi hagi negociat amb les fiscals Concepción Sabadell i Concepción Nicolás una rebaixa de la seva pena.

ENTRAMAT EMPRESARIAL I PERSONAL PER ENRIQUIR-SE

Segons assegura la Fiscalia Anticorrupció, Correa va liderar a partir de 1999 un entramat empresarial i "personal" amb la intenció d'enriquir-se amb càrrec als fons públics. Comptant amb un grup vertebrat entorn d'ell "va comptar amb l'essencial col·laboració de càrrecs públics" als quals compensava amb pagaments i regals en espècie.

Aquest conjunt era l'anomenat 'Grup Correa' format per ell i per cinc persones més: Crespo, el comptable José Luis Izquierdo, l'administradora Felisa Isabel Jordán, l'exvocal del PP a la Junta del districte madrileny de Moncloa Javier Nombela i l'empleada Alicia Mínguez.

L'objectiu era obtenir contractes públics tant per a les seves empreses com per a altres de tercers, a canvi, això últim de la corresponent comissió. Funcionaven --assegura el Ministeri Públic-- mitjançant suborns a funcionaris i autoritats, la creació de factures falses i entramats societaris per ocultar la procedència il·lícita i el destí dels fons.

Les fiscals subratllen en el seu escrit d'acusació que aquesta activitat estava dirigida a ocultar a la Hisenda Pública fons que van ascendir a més de 40 milions d'euros.

ACTIVITATS DE CORREA EN CADASCUNA DE LES ADMINISTRACIONS

L'escrit assenyala que Correa es va prevaler de les seves "amistats" amb responsables polítics del PP que li va permetre accedir a fons públics. En concret indica que va emprendre les activitats que es jutgen en aquesta peça amb l'exregidor d'Estepona (Màlaga) Ricardo Galeote, que era el gerent de la Sociedad Municipal Turismo y Actividades Recreativas de Estepona SL.

Pel que fa a Majadahonda, va intervenir al costat del llavors alcalde de la població entre els anys 2001 i 2005, Guillermo Ortega Alonso. A Castella i Lleó, fonamentalment va actuar al costat de l'extresorer del PP Luis Bárcenas i el diputat per Segòvia del partit Jesús Merino, durant els anys 2002 i 2003.

Entre el 2003 i 2005 va participar amb l'exalcalde de Pozuelo de Alarcón i exmarit de l'exministra de Sanitat Ana Mato, Jesús Sepúlveda. Finalment, a l'any 2002 i entre 2004 i 2008, Correa va col·laborar sobretot amb l'exregidor de Serveis de Neteja Urbana del consistori i viceconseller de presidència de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo.

Totes aquestes persones també estan acusats en la peça 'Época I: 1999-2005' per haver percebut del 'Grupo Correa' "pagaments i/o regals en espècie" per la seva intervenció en les diferents adjudicacions de contractes públics.

8,4 MILIONS EN CONTRACTES I ALTRES 2,85 EN COMISSIONS

Segons Anticorrupció, Correa va percebre per aquells contractes públics adjudicats a les seves empreses durant el període 2000-2008 -que coincideix essencialment amb la primera etapa de la trama que s'està jutjant-, la quantitat aproximada de 8,4 milions d'euros. Els contractes van generar segons l'acusació "un important perjudici a les entitats públiques adjudicadores.

Considera el Ministeri Públic que al marge de beneficis obtingut per les empreses vinculades a Correa era notòriament superior al qual percebien altres empreses dedicades a la seva mateixa activitat. Afegeix que aquest era perquè s'incloïa com cost i es cobrava a les entitats públiques la comissió abonada als funcionaris i autoritats intervinents en les adjudicacions

A més d'allò percebut com a conseqüència de les adjudicacions públiques atorgades a les seves societats, Anticorrupció destaca que sol pels fets que s'enjudicien en aquesta primera etapa Francisco Correa va ingressar 2,85 milions d'euros en concepte de comissions per la seva intermediació a favor d'empreses alienes al seu grup.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés