Publicat 19/09/2014 11:51

Sánchez justifica l'actitud del PSC per no perdre la centralitat a Catalunya

Pedro Sánchez PSOE
EUROPA PRESS

MADRID, 19 set. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha justificat l'actitud del PSC --que aquesta tarda votarà a favor de la llei de consultes catalana-- subratllant que els socialistes catalans tracten de no perdre la centralitat de la política a Catalunya.

En declaracions a la Cope recollides per Europa Press, Sánchez ha subratllat que "el PSC té la mateixa posició de fons" que el PSOE, que la consulta és il·legal i en conseqüència no es pot fer, ha apuntat.

El que els socialistes plantegen és "negociar els termes de l'acord i després votar tots els espanyols, els catalans dues vegades: una la reforma de la Constitució, i dos, aquest nou Estatut", ha assegurat.

En canvi, ha recalcat que els independentistes volen primer trencar i després negociar els termes: "D'això estem en contra tant els socialistes de Catalunya, com els de la resta d'Espanya", ha advertit.

A més, Sánchez ha destacat que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet una oferta "noble i honesta" al president de la Generalitat, Artur Mas, posant a la seva disposició als diputats socialistes per garantir l'estabilitat i la cohesió de Catalunya i de la resta d'Espanya", i així poder acabar la legislatura en el cas que ERC retiri el seu suport al Govern si no se celebra la consulta el 9 de novembre.

El líder socialista creu que la consulta no es farà, i també pensa que Espanya no es trencarà amb aquest procés perquè té "futur" unida.

Això sí, ha evitat respondre si hauria comès un error a l'eludir una pregunta sobre si Catalunya era una nació i ha optat per destacar que cal reconèixer "la singularitat del poble català".

"ELS COSTOS DE LA SEPARACIÓ"

Amb tot, ha avisat que els desafiaments de Catalunya són els mateixos que els de la resta del país: desigualtat, pobresa infantil i sanitat pública.

Per això, ha lamentat que el debat s'hagi circumscrit als costos de la separació i no se centrin "en els beneficis de la unió", i creu que aquesta és potser la principal lliçó que cal treure del referèndum escocès celebrada aquest dijous.

En aquest sentit, ha considerat que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha perdut molt de temps per afrontar el problema, parlant només de costos i intentant limitar una qüestió "leguleya" el que és també una fractura social i un problema polític de fons, ha considerat.

D'aquesta manera, tot i que ha insistit que Rajoy pot tenir el suport del PSOE per impedir la consulta, ha demanat que sigui "valent" i emprengui una reforma Constitucional que resolgui aquest i altres problemes.

"Si Rajoy fos valent ens tindria al seu costat, per tant, si no ho fa no és a falta de suport del PSOE", ha sostingut.

Segons ha explicat, Espanya necessita reordenar competències i convertir-se en un país amb un sistema federal i no un "a mig camí", com ha definit a "l'Espanya de les autonomies".

"Redefinir la nostra convivència passa per la reforma de la Constitució", ha indicat.

CELEBRA EL RESULTAT ESCOCÈS

Després de la victòria del 'no' en el referèndum escocès, el líder socialista ha subratllat que, tot i que els casos d'Escòcia i Catalunya són diferents, els escocesos han escollit l'autogovern respecte de l'"immobilisme" i la secessió.

A la seva manera de veure, la victòria del 'no' és una excel·lent notícia per a Escòcia i per a tota la UE, perquè en democràcia "que es decideixi seguir junts és una bona notícia".

Tot i això, ha avisat que amb els referèndums cal tenir cura perquè la votació "no recull l'heterogeneïtat de la població".

En un referèndum, ha argumentat, "cal escollir entre A i B i tots els qui se senten A i B no es veuen reconeguts".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés