Actualitzat 30/09/2014 14:33

PSC, PP i C's qüestionen que el Parlament avanci la Comissió de Control del 9N

Marta Rovira (ERC) J.Turull (CiU) David Fernández (CUP) Dolors Camats (ICV)
EUROPA PRESS

La Cambra mantindrà el debat sobre els seus integrants malgrat la suspensió del TC

BARCELONA, 30 set. (EUROPA PRESS) -

PSC i PP demanaran als serveis jurídics del Parlament que emetin un informe sobre si la Cambra catalana pot debatre al ple que comença aquest dimecres la composició de la Comissió de Control de les consultes no referendàries malgrat la suspensió de la Llei de Consultes per part del Tribunal Constitucional.

Socialistes i populars han rebutjat al costat de C's que aquest punt hagi de mantenir-se a l'ordre del dia del ple, tal com pretenen els quatre grups que van pactar la data i la pregunta de la consulta del 9 de novembre, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP.

El ple preveu aprovar la proposta de set membres que formaran part de la Comissió de Control prevista a la Llei de Consultes, l'òrgan que ha de vetllar pel correcte funcionament d'aquests processos exercint unes funcions equiparables a les d'una Junta Electoral.

A més de l'informe jurídic --que PSC i PP esperen que pugui ser analitzat en les pròximes hores per la Junta de Portaveus del Parlament-- han reclamat que ara com ara es retiri aquest punt de l'ordre del dia, tal com reclama també C's.

Per a això, el grup que lidera Albert Rivera ha enviat un escrit a la Mesa del Parlament demanant que es retiri aquest debat del ple d'aquest dimecres, una petició que també ha fet presencialment el secretari segon del Parlament, Pere Calbó (PP).

Fonts del Parlament han expressat que la modificació de l'ordre del dia ja no és possible a través d'una reunió extraordinària de la Mesa, i que s'haurà de debatre --si ho demanen dos grups-- en el mateix ple.

DEFENSA DELS SOBIRANISTES

Els grups sobiranistes esgrimeixen que el que farà el Parlament serà elevar una proposta de composició al Govern central, una proposta que serà provisional a l'espera que el Govern espanyol els citi formalment amb un decret quan consideri oportú.

Així, sostenen que formalment el Parlament no crea el nou òrgan pel que no incorre en cap il·legalitat, ja que no serà fins que el Govern citi els set membres mitjançant un decret quan es constitueixi realment la Comissió de Control.

Els set membres proposats pels quatre grups -la llei estableix que han de ser juristes i politòlegs de reconegut prestigi-- són: Mercè Barceló i Serramalera; Joaquim Brugué Torruella; Alfons González Bondia; Miquel Martin Casals; Marc Marsal Ferret; Jordi Matas Dalmases, i Benet Salellas Vilar.

El líder de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha defensat que es proposin aquests noms "en previsió de quan s'aixequi aquesta suspensió", una tesi defensada també pels colíders d'ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, que han advocat per desenvolupar la Llei de Consultes en tant que sigui possible.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha remarcat que es tracta d'un "acte preparatori no executiu", pel que entén que ni jurídica ni políticament existeixen motius per replantejar-se l'ordre del dia del debat.

El diputat de la CUP David Fernández ha afirmat que el seu partit es declara insubmís davant del TC: "Per nosaltres tot segueix igual, demà aprovem la Comissió de Control i seguirem fent campanya digui el que digui el TC; i si no, que vinguin".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés