Actualitzat 01/10/2014 10:09

El ple del Parlament començarà a desplegar la Llei de Consultes malgrat el TC

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

Debatrà crear una comissió d'investigació sobre el cas Pujol

BARCELONA, 1 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament que arrenca aquest dimecres al matí començarà a desplegar la Llei de Consultes aprovant la proposta de composició de la Comissió de Control de les consultes --l'equivalent a una Junta Electoral--, malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre cautelarment la norma.

La decisió de l'alt tribunal protagonitzarà un ple en què el president de la Generalitat, Artur Mas, i els partits sobiranistes mesuraran la seva unitat després de la suspensió, primer a la sessió de control i després a les reunions que previsiblement mantindran per debatre el camí a seguir.

PSC, PP i C's han reclamat que es retiri de l'ordre del dia l'obertura de la Comissió de Control, mentre socialistes i populars han sol·licitat fins i tot un informe als Serveis jurídics de la Cambra, però CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP ja han avançat que són partidaris que es faci el debat.

Els quatre grups esgrimeixen que el que farà el Parlament serà elevar una proposta de composició al Govern català, una proposta que serà provisional tot esperant que l'executiu català els nomeni formalment amb un decret quan ho consideri oportú.

Sostenen que formalment el Parlament no crea el nou òrgan, pel que no incorre en cap il·legalitat, ja que la Comissió de Control no quedarà constituïda realment fins que el Govern català nomeni els set membres mitjançant un decret.

Els set membres proposats pels quatre grups --la llei estableix que han de ser juristes i politòlegs de reconegut prestigi-- són: Mercè Barceló i Serramalera; Joaquim Brugué Torruella; Alfons González Bondia; Miquel Martin Casals; Marc Marsal Ferret; Jordi Matas Dalmases, i Benet Salellas Vilar.

PENDENTS DE MAS

Abans d'aquest debat, el president se sotmetrà aquest mateix dimecres a una sessió de control que es preveu marcada per la sentència del TC: Mas i els partits sobiranistes debatran per primera vegada obertament el camí a seguir amb la consulta.

Està previst que en els pròxims dies --coincidint amb el ple-- es facin les primeres reunions entre aquests grups i el Govern de Mas per acordar una estratègia després de la resolució del TC, un debat en el qual CUP --i ERC en menys grau-- ja han plantejat desobeir al tribunal.

CAS PUJOL

Més enllà del procés sobiranista, el ple debatrà crear la comissió d'investigació sobre el patrimoni ocult que ha confessat tenir l'expresident Jordi Pujol, un debat al qual s'arriba amb dues propostes: una presentada per ERC, ICV-EUiA i CUP, i una altra per PP i C's.

Si cap partit fa marxa enrere en el seu posicionament actual, l'aprovació de la comissió hauria de tirar endavant ja que ERC, PSC, PP, ICV-EUiA, C's i CUP tenen la majoria necessària perquè surti endavant, al marge del que decideixi CiU.

SENSE REFORMA CONSTITUCIONAL

El que no es debatrà en aquest ple serà la proposta del PSC perquè el Parlament impulsi un proposició de llei al Congrés per impulsar la creació d'una comissió que estudiï una reforma constitucional federal i de regeneració democràtica.

El portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena, ha explicat que han decidit retirar-la després que diferents grups, que no ha volgut especificar, els demanessin més temps per reflexionar sobre el sentit del seu vot.

LLEI HOMOFÒBIA

Els diputats abordaran també la llei contra l'homofòbia, que s'havia d'aprovar abans de l'estiu però el debat de la qual es va posposar després que el PP català decidís portar-la al Consell de Garanties Estatutàries, que va dictaminar que sí que s'adequava a l'Estatut i a la Constitució.

El debat estarà marcat per les paraules del portaveu de CiU al Congrés i líder d'UDC, Josep Antoni Duran, qui va lamentar divendres que el seu partit no hagués presentat una esmena a la totalitat amb un text alternatiu a la proposició de llei perquè "té més de promoció que no de discriminació dels col·lectius afectats".

A més, es farà el debat final sobre la creació de tres impostos mediambientals sobre les emissions produïdes per l'aviació comercial en els seus aterratges i enlairaments, sobre les nuclears i sobre l'emissió de gasos a l'atmosfera per part de la indústria, així com les conclusions de la comissió d'estudi sobre el 'fracking'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés