Actualitzat 18/09/2014 16:12

Margallo sobre suspendre l'autonomia:"Com ha de ser una amenaça dir que el Govern espanyol complirà la llei?"

José Manuel García-Margallo, Europa Press
EUROPA PRESS

Recorda que el 'dret a decidir' competeix a "tots els espanyols i no a una part"

MADRID, 18 set. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, s'ha reafirmat en la seva recent declaració respecte que el Govern espanyol aplicarà tota la llei per evitar la consulta del 9 de novembre a Catalunya, sense excloure la possibilitat de suspendre l'autonomia.

En declaracions a La Sexta recollides per Europa Press, ha rebutjat que aquest pronunciament equivalgui a una amenaça: "Com ha de ser una amenaça dir que el Govern espanyol el que farà és complir la llei?".

Margallo ha afirmat que amb aquesta declaració dimarts passat als Desayunos d'Europa Press el que va fer va ser "donar seguretat als espanyols" que el Govern central no sortirà dels procediments establerts.

"I la legalitat és la garantia de les llibertats. Què era el que s'esperava? Que digués que el Govern espanyol no complirà la llei? La proposició és absurda. El que em pregunten és si podem aplicar tota la llei, no si l'apliquem. Clar, no diré que aplicarem un trosset i un altre no perquè això és també absurd", ha insistit.

El ministre ha recordat que a Espanya la Constitució diu que el 'dret a decidir' "correspon a tots els espanyols i no a una part", com ho diuen també la resta de les Constitucions del món, "llevat de la d'Etiòpia".

REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ

"Si el que es vol és incorporar el dret a la independència, el que cal fer és proposar una reforma de la Constitució pel procediment establert en la Constitució. (...) I si es vol trencar aquest contracte ho hem de decidir tots", ha indicat.

"No estic disposat que m'expropiïn el meu dret com a espanyol cada centímetre quadrat que constitueix aquest país ni el meu dret a decidir què vull que passi a Catalunya", ha abundat.

Margallo també ha explicat per què ell com a ministre d'Exteriors parla tan sovint de Catalunya. "La viabilitat d'una Catalunya independent després d'una secessió il·legal depèn només de dues coses: del seu reconeixement com estat per la comunitat internacional i de la seva pertinença a la UE. I dóna la casualitat que d'això s'ocupa el meu ministeri", ha tancat.

Després de preguntar-li per l'estímul que una victòria del 'sí' en el referèndum escocès suposaria per a l'independentisme català i per a altres regions europees amb moviments secessionistes, el ministre ha conclòs que una eventual independència d'Escòcia representaria "un mal de cap per a tota la UE per no dir per a tota la comunitat internacional" que, en conflictes com els viscuts a Líbia, Mali o Ucraïna, està apel·lant al respecte del principi de la integritat territorial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés