Publicat 21/08/2014 20:41

Joan Becat creu que França s'aliaria a un eventual Estat català

: J. Becat (Univ. Perpignan), M. A. Font (STEI-I), V. Partal (Vilaweb), F. Suay
EUROPA PRESS

Insta el Govern a emular la francofonia que promou el Govern francès

PRADA DE CONFLENT (FRANÇA), 21 ago. (EUROPA PRESS) -

El geògraf francès, professor emèrit de la Universitat de Perpinyà (França) i una de les principals cares visibles de la defensa del català al Roussillon, Joan Becat, ha pronosticat aquest dijous que França podria ser un aliat d'un eventual Estat català.

Ho ha dit aquest dijous durant un col·loqui en la XLVI Universitat Catalana d'Estiu (UCE) sobre l'impacte que té el procés sobiranista, al costat de representants de moviments que defensen la llengua en altres territoris de parla catalana.

"França té grans interessos a Catalunya", per la qual cosa no li interessa enemistar-se amb un eventual Estat català, sinó tenir-lo com aliat, ha dit Becat, que ha destacat que a dia d'avui és l'autonomia que té més relacions comercials amb França i un terç de les exportacions franceses passen pel seu territori.

L'Elisi "sap que una Catalunya independent es recuperarà del seu espoli fiscal i podrà fer inversions", i la seva població tindrà més poder adquisitiu, per la qual cosa les relacions entre el nord i el sud dels Pirineus s'incrementaran.

Segons Becat, de l'eventual secessió també es beneficiaran els habitants del Roussillon que parlen català, ja que en les escoles franceses el tracte que tenen les llengües dels Estats que envolten França és millor, ja que és obligatori el seu estudi a les zones frontereres.

Aquest professor universitari ha donat per fet que la independència catalana es produirà, i ha instat als seus dirigents polítics a fer com fa de mateix França amb la francofonia, és a dir, mantenir relacions especials amb aquells territoris d'altres països on s'utilitza el català, creant el que ell ha nomenat com una "catalofonia".

Segons Becat, als polítics francesos no els alarma la secessió de Catalunya: "Els espanta més Còrsega, nosaltres no", i ha destacat que un Estat català tindria a la UE com a mínim el mateix pes del qual tenen països mitjans com Suècia, Finlàndia i Dinamarca.

"CAL TREBALLAR MOLT"

Després de preguntar-li sobre com afecta el procés sobiranista català a les Illes Balears, la portaveu del sindicat de docents balears STEI-i ha dit: "Cal treballar molt", tot i que ha destacat que la vaga indefinida que va fer el sector educatiu en defensa de l'ús del català a l'escola ha suposat guanyar una batalla moral a l'executiu autonòmic del PP.

El professor de la Universitat de València Ferran Suay ha destacat que "ara mateix l'independentisme és molt minoritari" a la Comunitat Valenciana, però ha dit que si Espanya no ofereix una alternativa atractiva als valencians, el clima social pot mutar.

Per part del Casal Jaume I de Fraga (Osca), Francesc Ricart ha expressat la seva preocupació de l'impacte negatiu que pugui tenir la independència en aquestes comarques, i ha lamentat que alguns sectors aragonesos hagin descrit el debat independentista "com una mania d'algú anomenat Artur Mas".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés