Publicat 31/10/2014 22:08

El Govern veu efectes jurídics en el web i comunicacions de la Generalitat

Urna de la consulta del 9N
EUROPA PRESS

Avisa de la seva indefensió si no pogués recórrer actes que busquen evitar "el control constitucional"

MADRID, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern basa el seu recurs davant del Tribunal Constitucional (TC) contra el nou 9N que totes les actuacions de la Generalitat per organitzar-la "tenen efectes jurídics i transcendència externa", tot i que no existeixi una convocatòria com a tal, com ocorria en el referèndum original previst per al 9 de novembre.

En concret, l'executiu central aporta com proves el web 'participa2014.cat', les comunicacions del Govern, la petició als mitjans d'incloure publicitat gratuïta, i fins i tot vídeos amb intervencions públiques del president de la Generalitat, Artur Mas, la seva vicepresidenta, Joana Ortega, i el portaveu del Govern, Francesc Homs.

El Govern ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat al·legant que la nova convocatòria vulnera els articles 1.2 i 2, 23, 81, 92, 149.1.32è i 168" de la Constitució, i sol·licita a l'Alt Tribunal la suspengui així com la resta d'actes "tendents a preparar la consulta", així com qualsevol actuació encara no formalitzada jurídicament.

A més, emplaça al tribunal de garanties a comunicar a Mas la suspensió, si així ho decideix, i a ordenar la seva publicació en els diaris oficials estatal i català, perquè "tingui coneixement i eficàcia general respecte a tercers", segons el text, a què ha pogut accedir Europa Press.

"IDÈNTIC EFECTE JURÍDIC"

Segons el parer del Govern, totes les actuacions que està prenent l'executiu d'Artur Mas pretenen aconseguir "idèntic efecte que un decret de convocatòria" i només busquen "evitar infructuosament" la impugnació.

Segons el Govern, tota l'organització del 9N a través de l'esmentada pàgina web revesteix "idèntics efectes jurídics" que una convocatòria ordinària, perquè procedeix de la Generalitat; conté un vídeo de Mas que assumeix la convocatòria; delimita qui estan cridats a participar; fixa data, hora i lloc de votació; estableix les preguntes de manera tancada, alternativa i excloent; organitza una administració electoral jerarquitzada; vincula tràmits que componen un procediment electoral, i obre una campanya informativa.

l'executiu central admet en el seu recurs que no es dirigeix contra una "actuació jurídicament formalitzada" de convocatòria, però argumenta que no és requisit imprescindible per acudir a l'Alt Tribunal.

"Doncs l'important no és el tipus d'acte o resolució, sinó la seva possible virtualitat lesiva de l'ordre constitucional", s'exposa en el recurs.

El Govern defensa aquest criteri aportant doctrina constitucional sobre casos admesos pel TC en els que l'executiu va recórrer contra "pures actuacions materials", documents sense data ni firma, manifestacions de portaveus del governs autonòmics o un simple ofici d'un director general.

"Per travar el procés constitucional a instància del Govern de l'Estat cal qualsevol actuació imputable a una comunitat autònoma que, amb independència de la seva naturalesa, forma o grau d'eficàcia, emboliqui una afirmació inequívoca d'exercici d'una competència pròpia, lesioni la competència aliena o incorri en un vici d'inconstitucionalitat no competencial", argumenta l 'executiu.

I afegeix en defensa seva el Govern que de no ser així, de no poder acudir contra actuacions d'aquest tipus, estaria en una "total indefensió davant d'actuacions conscientment planificades amb la finalitat maldestre d'intentar evitar el control constitucional".

En aquesta línia, assegura que des d'una perspectiva de dret administratiu existeix "un acte verbal de convocatòria" per part de Mas, i que es recull en la pàgina web oberta per la Generalitat per organitzar aquest nou procés.

INFRACCIONS CONSTITUCIONALS

El Govern insisteix en el seu recurs que la nova consulta planteja idèntiques preguntes als catalans que la consulta suspesa i que es torna a cridar als ciutadans a opinar sobre el "futur polític de Catalunya", com si el poble català fora sobirà per pronunciar-se sobre la unitat d'Espanya.

"La convocatòria pretén, amb independència de quin sigui el resultat, fer visible una participació popular col·lectiva, que apareixeria com subjecte sobirà", argumenta l'executiu, que considera per tot això que es vulneren els articles 1.2 i 2 de la Constitució, que asseguren que la sobirania nacional rau al poble espanyol i que és indissoluble la unitat de la nació.

Afegeix que es flama als catalans, a més, a un procés semblant al referèndum, per al que la Generalitat no té competències, pel que incompleix l'article 168 de la Carta Magna, que reserva l'organització de referèndums al Govern.

Per a l'executiu, tampoc l'Estatut empara aquesta consulta, perquè considera que aquesta norma regula les consultes populars sobre aquells assumptes que són de competència de la Generalitat, entre les quals no es troba decidir sobre la unitat d'Espanya.

També el Govern entén que la nova consulta vulnera els articles 23, 81, 92, 149.1.1, 149.1.18 i 149.1.32 de la Constitució, tots ells relatius que cal organitzar un referèndum si es pretén consultar als ciutadans "sobre un assumpte de transcendència constitucional" com és la unitat territorial.

Perquè per a l'executiu "la consulta és, en efecte, un 'procés de participació' però pel seu contingut no és una mera consulta administrativa, sinó un verdader procés de participació de caràcter polític", afegeix.

FALQUES RADIOFÒNIQUES, VÍDEOS I REQUERIMENTS

Entre els documents en suport paper i informàtic, el recurs acompanya l'acord del Consell de Ministres d'aquest divendres acordant impugnar el 9N, el dictamen del Consell d'Estat avalant la seva decisió i una acta per a l'oferiment de prova documental autoritzada davant de notari del contingut de la pàgina web www.participa2014.cat registrada per la Generalitat.

Els serveis jurídics de l'Estat recullen declaracions de mandataris catalans, com les del secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, que mostren la seva "deliberada" intenció de "dificultar la fiscalització" del procés.

Al·ludeix també a vídeos institucionals de Mas o al correu electrònic enviat als Ajuntaments perquè assegurin el bon desenvolupament de la convocatòria.

Recull el document que evidència com els líders polítics declaren "fins a la sacietat" que la consulta es farà amb col·legis, urnes i paperetes i demanen la col·laboració de voluntaris.

A més, adjunta anuncis i falques radiofòniques invitant a la participació, notes de premsa, cartes a sindicats d'ensenyament i altres extractes de premsa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés