Actualitzat 31/03/2017 07:19

La construcció rebaixa la previsió de creixement fins al 2018 per la parada d'obra pública

L'Itec lamenta que no hi ha noves licitacions i que les obres en marxa acumulen dificultats

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

La construcció espanyola preveu créixer un 2,1% aquest any, davant dels càlculs del 3,7% de juny i del 4,4% realitzats a final del 2015, per l'aturada l'obra civil a causa dels mesos de Govern espanyol en funcions i la necessitat de les administracions de seguir reduint el dèficit públic, el que també ha empès a la baixa les previsions per al 2017 (del 4% augurat el juny al 3,2% previst ara) i 2018 (del 3,5% al 3,4%), mentre que per a 2019 s'espera un avanç del 3,6%.

Així ho ha explicat aquest dijous en roda de premsa el director general de l'Institut de la Tecnologia de la Construcció de Catalunya (Itec), Francisco Diéguez, a la presentació de l'edició d'hivern de l'informe Euroconstruct, que analitza dues vegades l'any 19 països europeus en els àmbits d'edificació residencial, no residencial, enginyeria civil i rehabilitació.

El cap del departament de Mercats de l'Itec, Josep Ramon Fontana, ha afirmat que 2016 ha estat l'any de menor inversió en obra pública a Espanya des del començament de la crisi, i que a la caiguda de l'11% prevista aquest exercici se sumarà una altra del 6% el 2017: "Ja tenim Govern espanyol, però no tenim diners".

A més, ha lamentat que a la falta de nous projectes se suma la lentitud de les obres que estan en marxa, que es troben amb "moltes dificultats" per desviaments pressupostaris a l'alça que les administracions no estan actualment disposades a assumir, el que es tradueix en paralització d'obres i fins i tot rescissió de contractes per tornar a licitar el projecte, el que alenteix la posada en marxa de les infraestructures.

Preguntat per si la col·laboració públic-privada pot ser una opció per tirar endavant infraestructures donades les limitacions pressupostàries de les administracions, Fontana ha opinat que la confiança està danyada per conflictes com els de les radials, les subvencions a les depuradores, els contractes d'aigua i el model elèctric: "No és un bon punt de partida".

AUGE RESIDENCIAL

En canvi, el sector residencial impulsa el creixement de la construcció amb un avanç del 14% aquest any --el juny es pronosticava un 12%-- i del 10% el 2017, si bé l'Itec redueix el creixement al 6% el 2018 i 5% el 2019 perquè veu una presència actual important de "compradors-inversors" que poden optar per alternatives alienes al immobiliari si milloren altres aspectes de l'economia, ha indicat Fontana.

Diéguez ha afegit que els fons d'inversió "seran actors molt importants els pròxims anys" a l'àmbit de la promoció perquè estan impulsant plans de gran volum, i ha considerat que encara falten operadors potents d'inversió per a lloguer, el que es veu en les tensions del mercat a la ciutat de Barcelona, on hi ha demanda però falta producte, el que dispara els preus.

Malgrat el creixement de la construcció d'habitatge, Fontana ha descartat una nova bombolla, ja que faria falta duplicar la producció per arribar a la mitjana europea per càpita, que és inferior a la mitjana històrica nacional pel pes de les segones residències a Espanya.

El segment no residencial (comerç, oficines i naus industrials) ha passat d'un decreixement del 2,6% el 2015 a un increment de l'1,5% el 2016 que preveu situar-se al 4% el 2017, tot i que els promotors recelen d'emprendre grans projectes perquè desconeixen l'evolució de l'economia i la demanda a diversos anys vista.

La rehabilitació creix molt lentament, amb una previsió d'avanç del 2,5% en el període 2017-2019, respecte del 7% de l'habitatge, el 4% no residencial i el -0,4% de l'enginyeria civil, i Fontana ha apuntat a la necessitat de suport públic perquè pugui donar "el salt d'escala" que la situï en la mitjana europea.

Diéguez ha incidit que els percentatges generals de creixement del sector de la construcció espanyol fan referència a uns valors absoluts que estan "molt per sota de la normalitat", i ha considerat que el sector continuarà en crisi els pròxims dos anys.

EUROPA

A nivell europeu --amb dades dels 19 països que s'analitzen a l'informe--, la construcció creixerà un 2% aquest any, un 2,1% el 2017, i entre el 2,1% i el 2,2% el 2018 i 2019, segons Euroconstruct, que es reuneix aquest dijous i divendres a Barcelona com a ciutat amfitriona de la trobada d'hivern; les previsions són inferiors a les de juny, quan eren del 2,6% aquest any, un 2,7% el 2017 i un 2,8% el 2018.

Les tendències són les mateixes que a Espanya: impuls residencial front a atonia de l'obra pública per diversos motius: el control del dèficit a Espanya i Portugal, el Brexit al Regne Unit i la transició entre programes europeus de fons estructurals, dels quals són molt dependents els països de l'Est.

Al Regne Unit, el Brexit no sembla afectar el sector residencial, però sí ho farà en el cas de l'enginyeria civil amb una "quarantena" de dos o tres anys, ha exposat Fontana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés