Actualitzat 31/03/2017 05:09

El Congrés rebutja que el debat sobre el suplicatori d'Homs sigui públic, com volia l'afectat

PP critica que Podem demani posar fi als aforaments però busqui blindar Homs, i el PSOE rebutja que pugui eludir la Justícia

MADRID, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

La majoria del Congrés ha rebutjat la petició del portaveu de l'antiga Convergència, Francesc Homs, que el ple debati aquest dimarts en sessió pública sobre la concessió del suplicatori que ha demanat el Suprem per poder investigar-lo per organitzar la consulta del 9 de novembre del 2014.

En declaracions a la Cambra Baixa després de la reunió de la Junta de Portaveus, Homs ha titllat d'"inexplicable" que un debat, segons la seva opinió, "eminentment polític", tingui lloc a porta tancada perquè així ho exigeix el Reglament del Congrés, quan aquestes mateixes normes permeten que discussions que en principi han de ser públiques se celebrin en sessions sense mitjans de comunicació.

Les normes del Congrés estableixen que les sessions plenàries en les quals es debaten les decisions de la Comissió de l'Estatut del Diputat (suplicatoris i autorització d'activitats extraparlamentàries) siguin a porta tancada.

El mateix caràcter secret tenien fins fa uns anys les votacions sobre aquests assumptes, mentre que ara es pot conèixer el resultat final però no què ha votat cadascuna de les senyories.

"És una situació molt estranya i la Cambra no queda molt bé", ha dit Homs, que assegura estar vivint aquest assumpte "tranquil" des del punt de vista personal, però "preocupat" perquè evidencia, segons la seva opinió, la "baixa qualitat" de la democràcia espanyola.

En aquest context, ha ressaltat la "incoherència" que el Govern espanyol aposti contínuament pel diàleg mentre "amb una altra mà estimula que l'alta magistratura actuï contra els qui pensen de manera diferent" promovent "judicis polítics" com el seu.

NO L'INVESTIGUEN PER ROBATORI

Un argument semblant ha esgrimit el portaveu d'Units Podem, Íñigo Errejón, qui ha criticat que s'imposi un debat a porta tancada suposadament per "protegir l'honor" de qui ha sol·licitat expressament que sigui en obert. Això sí, s'ha congratulat que, com a mínim, es llegirà al ple la petició cursada pel Suprem.

A més, ha tornat a defensar el vot en contra del suplicatori i ha insistit que no se'l vol investigar per "haver robat" sinó per treure les urnes al carrer, una tesi que també ha exposat el coordinador general d'IU, Alberto Garzón.

Errejón es defensava així de les crítiques que li havia dedicat prèviament el portaveu del PP, Rafael Hernando.

A més de defensar el debat a porta tancada perquè Homs "és un diputat igual que la resta i no té ni més privilegis ni més drets que els altres", el dirigent Popular ha recriminat a Podem que faci "bandera" dels presumptes privilegis dels polítics i després pretengui protegir Homs de l'acció de la Justícia.

Hernando ha demanat explicacions al partit morat i ha remarcat que al Congrés "mai no s'han utilitzat els vots de ningú per eludir que algú comparegui davant de la Justícia quan així ho han sol·licitat els tribunals". L'última vegada que el Congrés va rebutjar un suplicatori va ser el 1988.

CAP PRIVILEGI

També el socialista Antonio Hernando ha recordat que la seva formació és partidària de reduir els aforaments, però donarà suport al suplicatori perquè, si no tirés endavant, Homs no podria ser investigat i estaria, per tant, en una "situació de privilegi", fins i tot davant companys seus com l'expresident català Artur Mas, que sí "serà jutjat" per la consulta.

En canvi, des d'ERC, el portaveu adjunt Gabriel Rufián ha criticat els qui "premien corruptes amb ministeris", però "persegueixen els demòcrates que posen urnes", mentre que la diputada d'EH Bildu, Marian Beitialarrangoitia, ha sentenciat que el suplicatori contra Homs demostra que "la democratització de l'Estat és més que improbable".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés