Actualitzat 30/03/2017 11:04

El Congrés escoltarà dijous les explicacions d'Homs sobre el seu suplicatori per la consulta del 9N

El diputat pot consultar la documentació del Suprem però els lletrats rebutgen citar testimonis o fer pública la seva compareixença

MADRID, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

La Comissió de l'Estatut del Diputat es reunirà aquest dijous amb la previsió d'acollir la compareixença del portaveu del PDECat, Francesc Homs, qui podrà 'defensar-se' davant de la petició del suplicatori que ha cursat el Tribunal Suprem per poder investigar-lo per l'organització de la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014, data en la qual ell exercia com a conseller de Presidència de la Generalitat.

Homs volia comparèixer en obert davant dels membres d'aquesta comissió, un desig que no ha vist complert ja que el Reglament de la Cambra estableix que les reunions d'aquest òrgan se celebren sempre a porta tancada.

A més, segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries, el portaveu va sol·licitar un informe jurídic per saber si podia rebre una còpia de tota la documentació enviada pel Suprem per justificar la petició del suplicatori.

Però els lletrats del Congrés han conclòs que no se li pot lliurar còpia d'aquests textos i que, com els membres de la Comissió de l'Estatut del Diputat, només té dret a consultar els documents.

PER ESCRIT O EN PERSONA

Homs tenia opció de traslladar les seves al·legacions per escrit a l'òrgan que presideix el popular Leopoldo Barreda, però sempre ha mostrat la seva intenció de fer-ho en persona, cosa que podrà fer aquest dijous.

Això sí, serà l'únic a qui escoltaran els membres de la comissió perquè tampoc serà atesa la petició de l'exconseller que el Congrés citi testimonis relacionats amb el seu cas. Quan va anunciar les seves intencions en roda de premsa, Homs només va citar com a possible testimoni el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, a qui es va referir com a "ínclit i distingit membre del PP".

Segons la seva opinió, seria pertinent que el president de l'Alt Tribunal donés compte de per què el Constitucional "es va rentar les mans" i "se'n va anar de cap de setmana" després d'haver dictat una "suposada suspensió" de la consulta sobiranista però sense aclarir "què suspenia exactament".

Homs critica que, malgrat aquestes imprecisions del Constitucional, el Suprem el vol investigar ara per "desobediència, prevaricació i malversació".

LA VOTACIÓ, ABANS QUE ACABI NOVEMBRE

La Comissió de l'Estatut del Diputat té fins a la tercera setmana de novembre per decidir si dóna via lliure al suplicatori d'Homs. Després d'escoltar l'afectat, quan aprovi el seu dictamen, ho elevarà al Ple del Congrés, que serà el que prengui una decisió definitiva abans que acabi aquest mes.

En aquesta votació, el PP, el PSOE i Ciutadans ja han avançat el seu vot a favor d'autoritzar el Suprem per investigar l'exconseller convergent, mentre que els grups parlamentaris d'Units Podem, ERC i PNB i els diputats del PDECat, EH-Bildu i Compromís, adscrits al Grup Mixt tenen decidit votar en contra del suplicatori al·legant que no es pot processar Homs pel mer fet d'haver tret les urnes al carrer per recollir l'opinió dels catalans.

Quan s'adopti aquesta decisió en el Ple del Congrés, la presidenta de la Cambra tindrà vuit dies per traslladar al Suprem la resposta final del Parlament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés