Actualitzat 27/07/2016 21:06

El Congrés deixa en suspens el grup de CDC per dubtes amb el seu nom i els seus percentatges

Ana Pastor preside la Mesa del Congreso de los Diputados
EUROPA PRESS

PP, PSOE i Ciutadans tomben la petició d'En Marea i A la Valenciana per formar grup al marge de Podem

MADRID, 27 jul. (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Congrés ha decidit deixar en suspens fins a la setmana que ve l'autorització al grup parlamentari de CDC, perquè té dubtes sobre el seu nou nom de Partit Demòcrata Català (PDC), que encara no està autoritzat en el registre d'Interior, i perquè vol comprovar si compleix els percentatges de vot que exigeix el Reglament.

A una reunió de gairebé dues hores, l'òrgan rector de la Cambra ha acordat donar dos dies de termini a la formació independentista perquè aclareixi la situació del nom del partit que vol succeir a CDC i perquè expliqui com compleix els requisits.

SIS GRUPS TENEN JA VIA LLIURE

Sense discussió, la nova Taula ha acceptat aquest dimecres la creació dels quatre grups que han aconseguit més de 15 diputats a les eleccions de juny, que és la via reglamentària més directa. Es tracta del PP, el PSOE, Units Podem-En Comú Podem i C's.

Als que no arribin a aquest llindar mínim, el Reglament els permet formar grup si es tenen un mínim de cinc diputats i, a més, es reuneix el 5% de les els vots a nivell nacional o bé un 15% en aquelles circumscripcions en les quals es van presentar, una via per la qual han accedit tant ERC (amb 9 diputats i el 18,17% dels vots a Catalunya), i el PNB, amb cinc diputats i gairebé el 25% dels vots de País Basc.

El cas de Convergència és diferent doncs, tot i que va aconseguir vuit diputats en els comicis de juny, no va arribar al 15% dels vots en les quatre províncies catalanes (va quedar per sota a Barcelona i Tarragona), i ni tan sols va aconseguir aquest percentatge en el conjunt de Catalunya (es va quedar al 14%), que precisament havia estat l'argument que van esgrimir PP i el PSOE a la Mesa del Congrés per permetre'ls formar grup el gener.

A més, la formació que capitaneja Francesc Homs, tot i que va concórrer a les eleccions amb el nom de CDC, s'ha registrat com a grup amb la seva nova denominació, Partit Demòcrata Català (PDC), que encara no està autoritzada pel ministeri de l'Interior perquè ja la va utilitzar una escissió independentista d'Unió (UDC).

LA PETICIÓ DE CDC ERA MOLT BREU

Segons ha explicat la presidenta del Congrés, Ana Pastor, Convergència ha d'explicar en quina situació es troba la inscripció del seu nom i com creu que compleix els requisits de percentatge de vot que exigeix el Reglament del Congrés, doncs la petició registrada és molt "breu" i manca d'argumentació. Amb aquesta finalitat, se'ls ha donat un termini de 48 hores fins al divendres, una decisió amb el suport de PP i PSOE i que en canvi han rebutjat els representants de C's i d'Units Podem-En Com].

Segons Nacho Prendes, vicepresident primer de la Taula i diputat de C's, els independentistes catalans estan rebent un tracte "privilegiat" que mai abans s'havia donat en la Cambra.

En la mateixa reunió, i amb els vots de PP, PSOE i C's, la Taula ha rebutjat la creació dels grups parlamentaris d'En Marea (Anova-Podem-EU) i A la Valenciana (Compromís-Podem-EUPV) reiterant que no és possible acceptar que diputats del mateix partit (Podem o IU) es divideixen en grups diferents, el mateix argument pel qual ja se'ls va denegar el gener.

Les confluències gallega i valenciana tenen ara dos dies per comunicar si s'integren en el grup d'Units Podem-En Comú Podem o si se'n van al Mixt, com ja han avanceu que faran els quatre diputats de Compromís. C's i Units Podem van reclamar per a aquestes confluències la mateixa pròrroga d'al·legacions que per a CDC, però la idea ha estat rebutjada.

Una vegada esgotats aquests terminis, la Mesa del Congrés tornarà a reunir-se dilluns o dimarts de la setmana que ve per tancar la qüestió i poder constituir la Junta de Portaveus d'aquesta XII Legislatura.

Malgrat els problemes d'aquest dimecres, els independentistes confien que al final es doni via lliure al grup parlamentari al·legant que fins i tot el Tribunal Constitucional va deixar clar que la Mesa del congrés té marge d'interpretació per constituir els grups. El seu objectiu és que els seus percentatges s'interpretin com una mitjana de les quatre províncies, el que els dóna el 15% perquè d'aquesta forma el 23,2% de Girona i el 22,6 de Lleida compensarien el 12,2% a Barcelona i el 13,7% de Tarragona.

AVANTATGES DE TENIR GRUP PARLAMENTARI

Tenir grup propi suposa grans avantatges polítiques, econòmiques i de mitjans. Qui ho constitueix té garantida la seva representació en totes les comissions parlamentàries, a la Diputació Permanent i veu pròpia a la Junta de Portaveus i capacitat per intervenir en tots els debats en igualtat de condicions; mentre que dins del Grup Mixt cal repartir-se temps d'intervenció i seients en les comissions.

En les sessions de control, tenir grup propi possibilita entrar en les quotes de preguntes i interpel·lacions al Govern, així com avantatges a l'hora d'incloure les seves proposicions no de llei en els plens, però en el Grup Mixt tot aquest 'tros de pastís' ha de distribuir-se a parts iguals.

En el pla econòmic, per exemple, durant l'anterior legislatura les forces polítiques que es van constituir en grup van rebre al Congrés una subvenció fixa de 28.597,08 euros mensuals i una altra variable, en funció del nombre de diputats componien el grup, que ascendia a uns 1.645,49 euros mensuals per escó.

A més, només havent aconseguit grup parlamentari propi es pot accedir al cobrament de les subvencions per enviament gratuït de propaganda electoral durant la campanya. I els avantatges es prolonguen per a les següents eleccions, perquè els que ara ho aconsegueixin tindran opció a presència en els futurs debats electorals i plans de cobertura informativa dels mitjans públics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés