Publicat 17/04/2016 12:28

El Congrés debatrà dimarts una iniciativa d'ERC per rebaixar l'edat de vot als 16 anys

Joan Tarda en el debate de investidura en el Congreso
EUROPA PRESS

MADRID, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Congrés debatrà dimarts que ve una proposició de llei d'Esquerra Republicana (ERC) per modificar la llei electoral amb la finalitat de permetre el dret de vot a partir dels 16 anys, complint així amb una resolució europea que s'exigia als països membres a ampliar la participació de persones en el procés polític i en la presa de decisions.

De fet, a la seva iniciativa, que recull Europa Press, els independentistes catalans apunten que a la citada resolució, que data de 2011, s'assenyalava que l'evolució demogràfica a Europa podria portar a "la creixent marginació" de la joventut en el procés polític, corrent així el risc de ser "dominada" per persones de major edat.

Des que el 2007 Àustria es convertís en el primer membre de la UE a establir el vot als 16 anys han estat diversos els Estats que han procedit a reconèixer el dret a sufragi actiu als joves a partir d'aquestes edat, entre els quals hi ha Hongria, Eslovènia, Noruega o alguns estats d'Alemanya.

Tot i això, a Espanya la joventut entre 16 i 18 anys no té reconegut el dret al sufragi actiu, excepte en consultes no determinants, i tot això malgrat que a partir dels 16 es pot accedir legalment al mercat laboral, existeix l'obligatorietat de pagar impostos o el ple consentiment en els tractaments mèdics.

PER MILLORAR LA QUALITAT DEMOCRÀTICA

Per això els republicans catalans volen reformar la Llei Orgànica del Règim Electoral Central (LOREG) amb l'objectiu d'ampliar el dret de sufragi actiu als majors de 16 anys, un reconeixement al qual donen suport entitats juvenils de "referència" com el Fòrum Europeu de la Joventut, el Consell de la Joventut d'Espanya i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya "amb l'objectiu de millorar la qualitat democràtica".

Segons destaquen, el Parlament català va aprovar el 2013, durant un ple monogràfic sobre joventut, una proposta de resolució en la qual ja es manifestava la necessitat d'avançar cap al reconeixement del vot als 16 anys.

Però, a més, afegeixen, en el procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre es va reconèixer el dret a vot a partir d'aquestes edats i la Llei de Consultes Populars, aprovada per la Cambra autonòmica el 2014, reconeix com a persones legitimades a participar en tals consultes les persones majors de 16 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés