Actualitzat 30/03/2017 20:33

Congrés debat la setmana que ve una proposta d'ERC per posar sostre al sou dels executius

PDECAT demana també calendaritzar la pujada del salari mínim i donar competències a les CCAA per incrementar-lo

MADRID, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

ERC portarà a la Comissió de Feina i Seguretat Social de dimecres que ve una iniciativa per fixar un sostre salarial vinculat al salari mínim en una proporció d'1:12, de tal manera que el major sou mensual en una companyia no superi mai el que guanya el treballador pitjor pagat de la mateixa empresa durant tot un any.

La formació catalana destaca que el 72,3% dels treballadors espanyols creu que no rep la remuneració suficient pel seu treball, respecte del 27% que es considera satisfet amb el seu salari i un 0,7% que opina que la seva retribució és excessiva per al treball que realitza. En canvi, els directius de l'Íbex-35 van elevar les seves retribucions en 2015 pesi a la caiguda de beneficis de les companyies.

La proposició no de llei, signada pel diputat Jordi Salvador, insta al Govern espanyol a "fer les reformes legislatives oportunes" per establir aquest sostre salarial tant en les empreses privades com el sector públic, incloent l'administració i les institucions de l'Estat, segons el document que recull Europa Press.

BASTA CANVIAR UN ARTICLE DE L'ESTATUT DELS TREBALLADORS

ERC defensa que aquesta proposta podria convertir-se en una realitat amb "una petita reforma de l'article 26" de la Llei de l'Estatut dels Treballadors. "Hem de recordar en aquest sentit que la regulació laboral al nostre país ha pretès sempre protegir (com la majoria de països) els drets mínims indisponibles dels treballadors, i que per aquesta raó, una limitació de màxims no contravindria la nostra tradició en matèria de dret social", argumenta el diputat independentista català.

En l'exposició de motius, Jordi Salvador aporta dades sobre la diferència salarial entre els "alts directius de les empreses de l'ÍBEX-35" i els seus treballadors: els executius guanyen 25 vegades més que els treballadors, segons l'Enquesta d'Estructura Salarial de l'INE, una bretxa que es va ampliar, segons el diputat d'ERC, entre 2008 i 2010, quan la crisi econòmica va destruir milers de llocs de treball al nostre país.

"En altres paraules, els discursos d'austeritat, sacrificis i d'"estrènyer-se el cinturó" per part de les classes dirigents semblen realitzar-se verticalment i excepcionar a aquestes mateixes classes, que cada vegada són més riques -en termes absoluts i relatius- mentre la gran majoria de la població s'empobreix", sosté Salvador.

MODEL SUÍS

Segons explica, la proporció 1.12 va néixer a Suïssa per "limitar constitucionalment que una persona pugui guanyar en un mes més que no un treballador de la mateixa empresa guanya en un any", i que empreses com el banc ètic Triodos ja han establert aquest tipus de limitació salarial entre les seves plantilla.

En aquesta proporció de sous, la proposta d'ERC demana incloure el salari fix i els possibles bons, incentius, complements i qualsevol forma de retribució directa o indirecta, tant a nivell mensual com anual. També que s'imposi en totes aquelles "institucions, organitzacions, empreses, fundacions o altres formes organitzatives en les que existeixi participació pública directa o indirecta, bé sigui en la seva capital, en els seus òrgans d'administració o mitjançant l'aportació de recursos", especifica el document.

PDECAT RECLAMA 'DESCENTRALITZAR' EL SALARI MÍNIM

D'altra banda, en la mateixa comissió es votarà una iniciativa del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) que advoca per fixar un calendari per incrementar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins a arribar a en quatre anys els 12.000 euros anuals, i des d'aquí situar-lo, segons recull la Carta Social Europea, al voltant del 60% del salari mínim.

La formació sobiranista també advoca per descentralitzar la competència d'aquest sou mínim, doncs demanen que les administracions autonòmiques i locals puguin "ajustar" l'import de l'SMI "al cost de la vida real en cada territori", i adaptar-los així a "les seves respectives realitats econòmiques".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés