Actualitzat 23/03/2017 16:15

En Comú reclama que els ajuntaments puguin intervenir per frenar augments "desmesurats" dels lloguers

Cartell, Es lloga, lloguer, arrendament, arrendatari
EUROPA PRESS

MADRID, 23 març (EUROPA PRESS) -

En Comú Podem ha sol·licitat al Govern espanyol que permeti la intervenció dels ajuntaments que detectin "increments de preus de lloguer desmesurats", com succeeix a Barcelona, doncs creuen que en els últims anys l'habitatge en lloguer s'ha convertit en "un suculent producte especulatiu".

Aquesta és una de les mesures que la confluència catalana de Podem inclou en una proposició no de llei registrada al Congrés amb la qual tracten de frenar una situació de "segregació urbana" per la qual, expliquen, les famílies amb menys recursos es veuen obligades a abandonar els barris més cèntrics, mentre aquestes zones es converteixen en una boutique' fora de l'abast d'una majoria".

En la iniciativa, recollida per Europa Press, també reclamen l'impuls d'un parc públic d'habitatge utilitzant cases buides de grans tenidors "que no estiguin complint la seva funció social" mitjançant la seva cessió obligatòria, ajudes al lloguer en funció de la renda, i incentius perquè els petits propietaris posin els seus habitatges en lloguer "assequible".

Així mateix, exigeixen la modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans amb l'objecte de revertir la situació de vulnerabilitat a la qual, denuncien, estan exposades els arrendataris després de la reforma de la llei el 2013.

En aquest sentit, demanen la derogació dels mecanismes de "desnonament exprés", l'ampliació del límit legal per prorrogar tàcitament els contractes de tres a cinc anys "com a mínim" i la tornada a l'IPC com a referència per a la variació anual del preu del lloguer.

CONTROLAR LES SOCIMIS

En Comú critica que aquella reforma del 2013 es va acompanyar de "nous privilegis fiscals" a les Societats Anònimes Cotitzades d'Inversió al Mercat Immobiliari (SOCIMIS), que van veure reduïda de set a tres el mínim d'anys que havien d'arrendar els seus habitatges, la supressió total de la Renda Bàsica d'Emancipació, i "el final de les irrisòries reduccions fiscals a les persones arrendatàries i l'augment fiscal a les arrendadores".

Unes mesures que, adverteix aquesta coalició, han promogut l'encariment dels preus i l'augment de la vulnerabilitat de les persones que tracten de llogar en un mercat que, segons dades de l'INE, "no aconsegueix l'1,5% del total del parc d'habitatges", mentre que aquests percentatges són del 32% a Holanda, el 23% a Àustria i el 17% a França.

Per frenar "els negocis especulatius" d'inversors, En Comú insta a revisar la fiscalitat i les condicions legals de les SOCIMIS, vinculant aquestes a la promoció d'habitatge de lloguer assequible, i així "garantir la tornada social d'aquest tipus de societats". D'aquesta forma creuen possible preservar la funció social de l'habitatge i evitar "la proliferació de les lògiques especulatives sota les quals van ser concebudes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés