Actualitzat 23/07/2017 12:19

La comissió d'experts proposarà que les CC.AA puguin pujar l'IVA, però hauran de fer-ho conjuntament

Santamaría presideix la constitució de la comissió sobre el finançament local
FEMP

   També plantejaran convertir l'impost de la plusvàlua municipal en un tribut que realment gravi els guanys patrimonials

   MADRID, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

   El comitè d'experts que està elaborant la proposta sobre la reforma del finançament autonòmic proposarà un "IVA col·legiat" perquè les comunitats autònomes puguin pujar o baixar aquest impost, si bé hauran de posar-se d'acord, atès que la Unió Europea obliga al fet que el tribut estigui harmonitzat en el conjunt dels països membres, segons van indicar a Europa Press fonts coneixedores del document.

   En concret, la proposta del 'comitè de savis' contempla un IVA amb dos trams, un per a les comunitats i un altre per a l'Estat, amb la finalitat que el tram autonòmic pugui ser elevat quan les regions necessitin augmentar la seva recaptació, enfront del model actual en el qual les comunitats compten amb el 50% de la recaptació de l'impost però sense capacitat normativa sobre el mateix.

   Encara que el mecanisme haurà de definir-se posteriorment, els experts proposen que, o bé per unanimitat o per una majoria qualificada, les comunitats puguin sol·licitar al Govern una pujada del tram autonòmic de l'IVA en el Consell de Política Fiscal o Financera (CPFF) o fins i tot en el Senat, òrgan de representació territorial.

   Després, el Govern haurà d'aprovar aquest augment a través d'un canvi legislatiu, atès que en tractar-se d'un impost harmonitzat segons la normativa comunitària, ha de ser idèntic a tot el conjunt nacional i, per tant, els canvis els aprovarà el Consell de Ministres encara que posteriorment la recaptació recaigui en les comunitats.

   D'aquesta forma, els experts tracten també que els governs autonòmics siguin corresponsables políticament de les pujades d'impostos.

   En aquest moment, les comunitats autònomes compten amb la cessió del 50% de l'IRPF i de l'IVA i del 58% dels impostos especials (alcohol, hidrocarburs i tabac), però no tenen capacitat normativa per modificar l'IVA o els tributs especials, no així en el cas de l'IRPF, els tipus del qual poden elevar o baixar o introduir noves deduccions. De prosperar la mesura de la comissió d'experts, també podrien modificar l'IVA.

HARMONITZACIÓ DE SUCCESSIONS I DONACIONS

   Una altra de les propostes que elevarà el 'comitè de savis' és l'harmonització a tota Espanya de l'Impost sobre Successions i Donacions, cedit i gestionat per les comunitats autònomes, i que ha donat lloc a una enorme disparitat de tipus entre comunitats.

   Segons el Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF), un solter de 30 anys que hereti 800.000 euros (200.000 corresponents a l'habitatge del mort) hauria de pagar 164.049 euros a Andalusia, enfront dels 134 euros que pagarà a Canàries, mentre que en la Comunitat de Madrid aquest hereu abonaria 1.586 euros.

   Juntament amb la comissió d'experts per al finançament autonòmic, el Govern va crear també un 'comitè de savis' per reformar el finançament local, que està concloent també els seus treballs.

   En aquest cas, els experts proposaran convertir l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, conegut com a plusvàlua municipal, en un autèntic tribut sobre plusvàlues que gravi els guanys patrimonials quan realment es produeixin.

   El Govern espanyol està obligat a modificar aquest tribut local després que al maig d'aquest any el Tribunal Constitucional ho declarés inconstitucional i ho anul·lés parcialment en les vendes d'habitatges amb pèrdues, per la qual cosa el propietari que vengui la seva casa per menys diners del que va pagar en adquirir-ho no haurà d'abonar aquest tribut.

   Fins ara, l'impost s'aplica automàticament en totes les operacions de compravenda amb independència que hagi existit o no guany patrimonial, per la qual cosa en molts casos, especialment després de la crisi econòmica i la punxada de la bombolla immobiliària, molts ciutadans van pagar la plusvàlua municipal malgrat vendre els seus immobles amb pèrdues.

ENTREGA DEL DOCUMENT LA SETMANA QUE VE

   La idea que defensa el comitè d'experts és convertir el tribut actual en un impost de plusvàlues, de tal forma que es gravi la plusvàlua real, és a dir, el valor de venda menys el valor de compra.

   L'impost s'aplicaria si el valor és major i no es pagaria en cas de produir-se una minusvalidesa, i per evitar la doble imposició, la quota de l'impost seria deduïble en els impostos estatals.

   Es tracta precisament d'una de les propostes que va fer la FEMP al Ministeri d'Hisenda.

   Segons fonts coneixedores d'aquestes propostes, tots dos comitès de savis, tant el del finançament autonòmic com el de la local, tenen intenció de lliurar al Ministeri d'Hisenda els seus documents de propostes la setmana vinent, que no seran vinculants, ja que l'última paraula sobre ambdues reformes la tindrà el Govern, que pretén aprovar-les amb el consens de comunitats, ajuntaments i partits polítics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés