Publicat 15/03/2016 17:31

La comissió Constituent aprova una llista de 12 compareixences que començaran el 5 d'abril

Mesa de la comisión de estudio del Proceso Constituyente
EUROPA PRESS

JxSÍ, la CUP i SíQueEsPot pacten els noms sense el PP i inclouen De Carreras i Pérez Tapias

BARCELONA, 15 març (EUROPA PRESS) -

La mesa de la comissió d'estudi del Procés Constituent ha aprovat aquest dimarts una llista de 12 noms pactats prèviament entre JxSí, la CUP, i SíQueEsPot, cridats a comparèixer a partir del 5 d'abril per començar amb el pla de treball de la comissió.

A la comissió, els grups que han proposat als compareixents --en la majoria de l'àmbit acadèmic-- han considerat que és "la millor manera" de començar els treballs: escoltar persones que coneixen amb profunditat el concepte de processos constituent o alguns casos de processos constituents que s'han produït al món.

El president de la comissió, Lluís Llach, ha donat començament a la sessió explicant l'acord tancat entre els tres grups, i el diputat del PP, Santi Rodríguez, ha manifestat que ell desconeixia l'acord i, per tant, els noms, i ha sol·licitat al lletrat de la comissió si es podia procedir a un debat i a una votació, després d'haver-se assabentat de la proposta que se sotmetia a votació.

El lletrat ha recordat que el reglament preveu un termini de 48 hores perquè els grups estudiïn les propostes però que la mateixa mesa de la comissió pot "exonerar el compliment d'aquest termini", cosa que, de manera immediata, ha sol·licitat la portaveu de JxSí, Marta Rovira, i que Llach, en nom de la mesa --amb Gabriela Serra (CUP) i Albano Dante Fachín (SíQueEsPot)-- ha acceptat.

El diputat popular ha demanat un recés per estudiar la llista amb el grup, que tampoc no li han concedit, per la qual cosa ha anunciat que elevarà una queixa demanant empara a la presidenta de la Mesa del Parlament, Carme Foradell, perquè considera que "no són formes, per dignitat".

Rodríguez ha considerat que se'ls està excloent de la comissió, cosa que Rovira ha dit no ser cert i ha aclarit que no s'hi ha comptat perquè els populars han manifestat estar en contra de la comissió.

12 NOMS

Dels noms que han sol·licitat en aquest començament dels treballs --no es descarten demanar més compareixences-- destaca el nom de l'excandidat a secretari general del PSOE, José Antonio Pérez Tapias, o el fundador de C's i catedràtic de Dret Constitucional, Franscesc de Carreras.

També ha estat cridat a comparèixer el catedràtic de Ciència Política Joan Subirats, i l'exconseller de Justícia en una de les legislatures del tripartit (2003-2006) i catedràtic de Ciències Polítiques i de l'Administració de la UAB, Josep Maria Vallès.

La comissió ja s'ha posat en contacte amb els membres d'una llista que també té la catedràtica de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona, Mercè Barcelò; el professor de Dret Constitucional a la Universitat Rovira i Virgili (URV), Albert Noguera; el professor de Dret Constitucional de la Universitat de Girona (UdG), Marc Aparicio, i el sociòleg i professor de Dret, Oriol Homs.

També han cridat el catedràtic de Ciència Política i de l'Administració i director del departament de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Matas; el catedràtic de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Ferran Requejo; la professora de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Encarna Bodelón, i el professor del Centre for Comparative and European Constitutional Studies, Antoni Abad.

A falta de confirmació, fonts parlamentàries esperen que després d'escoltar totes les compareixences puguin avançar en els treballs, que han de durar 16 mesos com a màxim.

"Del que es tracta amb aquesta espècie de preàmbul és de demanar la compareixença de persones que tenen experiència des del punt de vista propositiu i reflexiu al voltant del debat de Procés Constituent", ha explicat a la comissió el portaveu de SíQueEsPot, Joan Coscubiela.

El diputat de la CUP Joan Garriga 'Nana' ha anat més enllà i ha vist en les compareixences el punt de partida, que ha d'acabar amb la redacció "d'una nova constitució de la república catalana", i ha posat èmfasi en la necessitat de construir-la de manera participativa i des de baix.

Rovira ha defensat la transversalitat de la llista, que intenta reflectir el que consideren que podrien ser posicions "que no estan d'acord amb el mandat democràtic" que JxSí considera que han aconseguit a les urnes per a la consecució d'un estat independent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés