Publicat 10/07/2016 12:24

Colussi (Mediolanum) defensa la capacitat de la banca italiana per superar la crisi

Vittorio Colussi
BANCO MEDIOLANUM

Advoca per evitar un 'bail in' que perjudiqui els particulars

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller delegat de Banco Mediolanum --filial espanyola del grup financer italià Mediolanum--, Vittorio Colussi, ha defensat la capacitat de la banca italiana per superar la crisi per l'acumulació de crèdits impagats o en risc d'estar-ho amb solucions adoptades per les pròpies entitats i, si calgués, suport europeu.

En una entrevista d'Europa Press, ha argumentat que la banca italiana no va caure abans de la crisi en els riscos 'subprime' ni de bombolla immobiliària com altres països europeus, sinó que s'ha vist afectada després d'anys de crisi econòmica per l'augment de la morositat empresarial.

Ha considerat que aquest decalatge ha fet que la banca italiana no requerís ajuda al començament de la crisi, mentre altres bancs europeus van rebre milers de milions de fons públics: "Els qui diuen que els bancs italians han de resoldre els seus problemes sense ajudes d'Estat obliden que altres van rebre ajudes en el passat".

Ha indicat que els bancs italians únicament van rebre préstecs del Govern "amb un interès bastant alt" que han retornat, i que, dels 340.000 milions d'actius dubtosos que es calculen a la banca italiana, amb mora real hi ha 190.000 milions.

El directiu ha afegit que Goldman Sachs calcula que es podria resoldre el problema amb entre 20.000 i 40.000 milions, "una xifra inferior a la que van necessitar altres països" fa uns anys.

El problema és que els dubtes sobre la banca italiana han arribat quan ja han entrat en vigor els mecanismes de rescat 'bail in' previstos a la Unió Bancària Europea, pensats perquè les crisis dels bancs les paguin els seus creditors, accionistes, bonistes i dipositants, i no les arques públiques.

Colussi ha defensat que els bancs italians més afectats estan treballant en la reducció dels seus actius tòxics a través de la venda de carteres de préstecs morosos, i la banca del país ja ha mostrat la seva disposició a incrementar les seves aportacions al 'banc dolent' Atlant.

LENTITUD DE LA JUSTÍCIA

"Els bancs estan sortint d'aquest problema", ha afirmat, i reconeix que la crisi influeix en el ritme al qual poden fer-ho, així com la lentitud de la justícia italiana, amb una mitjana de sis o set anys per resoldre els processos d'impagament, davant de la mitjana de quatre o cinc anys a la resta d'Europa.

En el cas que calgui un rescat, ha advocat per endarrerir l'aplicació del 'bail in' o adaptar-lo per no afectar particulars, ja que això perjudica la confiança dels ciutadans en la banca, com ja va passar al novembre a Itàlia.

Llavors, el rescat de quatre bancs regionals italians mitjançant els criteris de 'bail in' van produir pèrdues de gairebé 350 milions d'euros entre petits estalviadors que havien adquirit bons subordinats: "Els grans inversors coneixien els riscos, però la gent no estava preparada perquè no havia passat abans".

La matriu Banca Mediolanum, com a entitat especialitzada en assessoria d'inversió, no pateix problemes, amb una solvència del 19,7% i una morositat de l'1,44%, si bé també està sent castigada en borsa per ser un banc italià: "Ens fiquen a tots en el mateix sac"; a Espanya té una solvència del 41,38% i una morositat del 3,77%, molt per sobre i per sota de la mitjana del sector, respectivament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés