Actualitzat 19/08/2016 12:50

Cinc regles bàsiques a tenir en compte a les xarxes socials

Recursos de Facebook
EUROPA PRESS

MADRID, 19 ago. (EDIZIONES/Portaltic) -

Els números d'usuaris en les xarxes socials augmenten per milions cada any. Milers de fotos compartides i milers de publicacions compartides en cada minut. Tenint en compte l'important creixement de les mateixes, cal tenir en compte unes senzilles regles per adaptar-se a la jungla en la qual s'ha convertit internet.

A final del 2015, Facebook va augmentar el seu nombre d'usuaris a 1.590 milions. Un increment anual del 17% que no és un fet aïllat, el mateix succeeix amb moltes altres xarxes socials populars. Els 310 milions d'usuaris mensuals actius de Twitter publiquen unes 347.222 vegades per minut. Molts d'ells piulen més de 100 vegades al dia i existeix una xifra més d'usuaris que publiquen amb una freqüència menor a una vegada al dia. S'han compartit més de 40.000 fotos a Instagram des del seu llançament i diàriament es publiquen més de 80 milions de fotos.

Això és una quantitat de dades enorme, segons adverteixen des de Kaspersky Lab: algunes són importants, altres interessants i altres inútils. Les xarxes socials, amb les seves pròpies regles, funcionen com una extensió del món real per aquest motiu des de la companyia recomanen tenir en compte aquestes cinc regles per poder gaudir de les xarxes socials.

1. NO FACIS CAS ALS TROLS

Els trols d'internet són agitadors que s'uneixen a les converses per provocar els usuaris. Pots trobar trols en qualsevol part: en fòrums, xats i en qualsevol plataforma de comunicació en línia. Ignora'ls. Moltes persones contesten i comencen polèmics debats intentant explicar els seus punts de vista i malgastant una gran quantitat de temps i d'esforç debades.

2. NO PUBLIQUIS NI COMPARTEIXIS RES IL·LEGAL

La Unió Dels Emirats Àrabs i Nova Zelanda tenen lleis que castiguen amb severitat fer de trol i el ciberassetjament amb mesures que van des de multes de 35.000 dòlars a penes de presó. Tot i això, en molts països et poden multar o fins i tot et pots enfrontar amb conseqüències més greus per publicar, compartir o fer altres accions en les xarxes socials. Per exemple, dos homes van ser condemnats a quatre anys de presó per haver creat un esdeveniment a Facebook en què es fomentava una revolta. Un home de Bangla Desh va ser sentenciat a la presó per fer broma sobre la mort del primer ministre.

3. NO COMPARTEIXIS 'SCAM'

Sovint, els 'scammers' enganyen les seves víctimes amb històries impactants sobre nadons que moren, cadells que s'ofeguen o veterans en dificultats. Les publicacions de 'scam' van per les xarxes socials disfressades de trucades d'ajuda. De fet, s'utilitzen per al robatori financer, el pesca electrònica i per a la difusió de 'malware'.

Els esmentats missatges es comparteixen moltes vegades. Les trucades d'ajuda de veritat acostumen a estar creades per la teva família, amics i amics d'amics. Els concursos s'organitzen des de les pàgines oficials de les companyies i no els organitzen estranys.

Per aquesta raó és millor estar alerta i comprovar cada publicació abans de fer clic a les opcions "M'agrada" o "Compartir". Doncs és millor que no facis clic, no t'arrisquis a ser una víctima de 'scam' o que els teus amics ho siguin.

4. PENSA EN LA REACCIÓ DELS LECTORS

Pot ser que tinguis als teus companys de feina, caps i clients entre les teves connexions de Facebook i Instagram. Per exemple, quan sol·licites un nou lloc de treball, des de recursos humans voldran comprovar els teus perfils en les xarxes socials. Planteja't què vols que vegin i, més important encara, quin no vols que vegin.

També hauries de considerar detingudament el que publiques en les pàgines d'altres persones i en comptes oficials com les d'empreses o universitats. Per exemple, el 2013 un home de Pennsilvània va ser acomiadat per "fer un complit" a una estudiant en línia. Si necessites ajuda per fer privades les teves publicacions, tira un cop d'ull a les nostres entrades sobre la configuració de seguretat de Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn i Tumblr.

5. NO CONVERTEIXIS LES TEVES DADES PRIVATS EN PÚBLICS

Moltes xarxes socials inviten els usuaris a afegir la ubicació d'una foto o d'una publicació, o mostren els llocs que has visitat. Si t'interessa un esdeveniment, la xarxa social ho pot notificar als teus amics per si volen anar amb tu.

Per defecte, qualsevol pot accedir a les teves dades i els delinqüents tenen mil i un mètodes per usar aquestes dades, des de colar-se a casa teva a robar la teva identitat digital. Per aquesta raó, recomanem que amaguis aquest tipus d'informació als estranys amb l'ajuda dels ajustos de privacitat.

Tampoc afegeixis perfils a la teva llista d'amics de manera indiscriminada: les persones que envien peticions d'amistat per connectar amb tu poden ser bots, trols o, fins i tot, delinqüents. Fins i tot si Facebook t'informa que tots dos teniu molts amics en comú, no acceptis cap petició fins a assegurar-te que es tracta realment d'algú conegut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés