Actualitzat 12/12/2016 14:37

Cercle d'Economia insisteix en un referèndum català després d'acord amb Estat i no abans

Antón Costas y Juan José Brugera
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 des. (EUROPA PRESS) -

El Cercle d'Economia ha insistit aquest dilluns en la defensa d'un referèndum a Catalunya una vegada s'hagi produït un acord amb l'Estat, en comptes de forma prèvia i unilateral, han sostingut en roda de premsa el president sortint i entrant de l'entitat, Antón Costas i Juan José Brugera, respectivament.

El també president de Colonial, Juan José Brugera, ha indicat que encara cal votar --a la tarda d'aquest dilluns en assemblea extraordinària de socis-- i reunir la nova junta, però que la posició tradicional de l'entitat opta "més pel diàleg que per les postures unilaterals".

Com a opinió personal ha considerat que la trobada convocada per la Generalitat per al divendres 23 de desembre forma part de "tantes que s'estan apuntant abans del diàleg de forces per postular-se per a la negociació".

"El que volem és que pactin, que s'entenguin les forces que ara no s'entenen", ha afirmat, i Costas ha recordat la proposta del Cercle d'Economia, basada en tres passos: arribar a un major acord polític i social intern a Catalunya, d'uns dos terços prop del que es vol; diàleg, negociació i pacte amb l'Estat, i en tercer lloc ratificació mitjançant consulta a la ciutadania catalana d'aquest pacte.

"El referèndum unilateral ja s'ha celebrat i no veig quines aportacions addicionals pot aportar un segon", ha afegit Costas, que ha insistit en la defensa que fa l'entitat dels principis d'Estat de Dret (entès com a respecte de les normes) i del principi democràtic, que obliga els polítics a donar curs a les aspiracions que existeixen a la societat.

Ha sostingut que no tenen res a dir davant del que sigui legal, pactat i ben discutit, i que "com més importants són les fractures més important és l'acord per al canvi de les regles", ja que les regles no s'han de trencar, sinó que es poden i s'han de canviar.

De tota manera, també ha titllat d'error creure que tots els problemes s'arreglen amb la reforma de la Constitució: "Probablement el problema català es pot resoldre sense modificar la Carta Magna. El cas italià ens ha de fer veure que no és un camí cert i segur".

NOVA JUNTA

Amb la seva candidatura, Brugera estarà acompanyat per quatre vicepresidents: Marc Puig --que ja ho era en el mandat que ara acaba--, Jordi Gual, Juan José López Burniol i Teresa García-Milà --la primera dona vicepresidenta--.

Preguntat per la composició de la junta --amb nou cares noves del total d'una vintena de membres--, ha indicat que les ha elegit perquè són persones "amb vocació d'aportar", i que hi haurà una altra renovació a mig mandat --que té tres anys de durada--, com és tradició, amb la voluntat d'avançar en l'objectiu d'incorporar més dones i joves.

El programa de Brugera es basa a defensar cinc pilars: Avançar cap a una economia més competitiva; reparar fractures socials; reformular la vida política i institucional; recuperar la veu a Europa, i resoldre el malestar territorial a Espanya pel cas de Catalunya promovent terrenys de trobada i pacte sense trencar la legalitat.

Internament, vol aconseguir una participació més alta dels socis en les activitats, més dones i joves, atreure més participants de fora de Barcelona a les reunions anuals a Sitges (Barcelona), i donar més presència en el debat intel·lectual a través de la Fundació Cercle d'Economia.

Costas s'ha acomiadat opinant que la norma de l'entitat d'un mandat de tres anys no renovable és "sàvia"; que li han tocat uns anys interessants, complexos però rics en molts matisos i opcions, i que el 2016 ha obert un camí a processos de renovació del model d'Estat perquè qualsevol Govern de majoria absoluta no té incentius en una reforma d'Estat perquè té molt a perdre i poc a guanyar, mentre que en una legislatura multipartidista s'obren oportunitats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés