Publicat 26/05/2015 15:28

El Cercle d'Economia demana reformes polítiques amb acords ràpids

Antón Costas, presidente del Círculo de Economía
EUROPA PRESS

Antón Costas veu amb il·lusió la "revolució democràtica" iniciada i descarta alarmes i temors

BARCELONA, 26 maig (EUROPA PRESS) -

El president del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha demanat aquest dimarts que en la legislatura oberta després de les eleccions municipals i autonòmiques del passat cap de setmana s'abordin reformes polítiques contra la corrupció, la professionalització de les administracions públiques, el repte de la reforma de l'estat del Benestar i la reforma de la transparència de la democràcia interna dels partits, i que, si s'aconsegueix, Espanya "tirarà endavant com un tret".

A la presentació de l'opinió d'actualitat de l'entitat 'Davant d'una nova legislatura. Obrir un temps nou', ha descartat alarma o temor per la irrupció de nous partits en aquests comicis, tot i que sí ha instat els nous governs a ser capaços de "formar-se ràpid i ser consistents i capaços de governar".

"No tenim un sentiment d'alarma, sinó més aviat d'il·lusió per com vam esperar de nou poder consolidar" de manera que ha titllat de revolució democràtica, i ha confiat que la nova realitat permeti establir mecanismes de control que ha opinat que al llarg dels últims anys eren més aviat absents.

Ha titllat de fonamental que s'abordin les reformes polítiques "per enfortir la recuperació, consolidar un model de creixement dinàmic, innovador, inclusiu i una etapa nova de progrés social i polític com la que vam poder viure després de la reforma dels 70".

El document, que inclou propostes per a la discussió en la XXXI Reunió del Cercle d'Economia a Sitges (Barcelona) entre aquest dijous i dissabte, especialment amb els líders polítics que acudiran com ponents, exposa que de tant en tant els països necessiten pensar en el futur repensant decisions passades, però que "no cal partir de zero", cosa que Costas ha assenyalat que seria un gran error.

Ha esperat que el que ha definit com una espècie de primavera política espanyola sàpiga respondre a dues qüestions bàsiques: capacitat de formar governs competents en els ajuntaments i comunitats autònomes, i capacitat de governar integrant a més dels programes electorals l'interès general "sense que es pugui produir una afectació a la recuperació i les inversions".

Ha descartat l'esmentada afectació perquè ha defensat que la recuperació econòmica és sòlida i no se'n va a veure frenada aquest any per qüestions polítiques, i alhora com opinió personal ha considerat que tampoc es veurà afectada en anys venidors, ja que si els partits emergents no són capaços de governar, molts dels seus votants tornaran als partits tradicionals en la següent legislatura.

NOVA CULTURA POLÍTICA

Costas ha advocat per crear una nova cultura política de la transacció i el pacte, ja que des de la recuperació de la democràcia a Espanya ha funcionat un mercat polític d'oligopoli amb dos incumbents que tenien una elevada quota de mercat, "sense cap sentit pejoratiu", on les regles electorals i les preferències polítiques dels ciutadans van donar majories suficients per poder governar i assegurar l'estabilitat, però ara això ha canviat.

"La política s'ha liberalitzat en les últimes eleccions amb dos nous actors --Podem i C's--", i ha augurat que els dos partits tradicionals --PP i PSOE-- conservaran entre un 20% i un 30% dels vots cadascun, i els entrants entre el 10% i el 20%.

Respecte a si entre les reformes polítiques a abordar es preveu reformar la llei electoral i de formació de governs, ha considerat que "no cal anar de pressa", i ha insistit en la necessitat de mostrar capacitat d'acord per formar governs estables, sòlids, i amb programes que tinguin en compte l'interès general.

Després de preguntar-li pel programa electoral de la previsiblement nova alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha instat a esperar a la constitució del nou govern municipal per conèixer el seu programa efectiu, al marge del programa electoral: "Per experiència, quan arribes amb la motxilla a un lloc, algunes coses les deixes de banda i fiques altres de noves".

CRISI SOCIAL

El Cercle d'Economia també alerta en el seu document de la necessitat "urgent" d'abordar els problemes socials, ja que les crisis socials acostumen a aparèixer quan comença la recuperació de la crisi econòmica.

"Ha emergit una qüestió social que té el risc de poder provocar una fractura social dolorosa i duradora amb el risc que podria arribar a transformar-se en una fractura política", ha alertat Costas, que ha repassat propostes que ha qualificat de possibles i alhora necessàries de manera immediata.

Ha fet referència a portar ingressos a les famílies, especialment les que tenen fills petits; incentivar l'activitat legal dels qui treballen ara en l'economia submergida; formar als aturats de llarga durada --per edat o baixa capacitació professional-- perquè puguin reinserir-se en tasques com la rehabilitació d'edificis, i afavorir l'emancipació dels joves amb polítiques públiques d'habitatge de lloguer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés