Publicat 30/06/2016 13:42

La CEOE està "oberta" a apujar l'SMI i ajorna fins a quatre o cinc anys possibles canvis de la normativa laboral

El presidente de la CEOE, Joan Rosell
EUROPA PRESS

MADRID, 30 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la CEOE, Juan Rosell, ha afirmat aquest dijous que en la patronal estan "absolutament oberts" a una pujada del salari mínim interprofessional (SMI) i a un increment de sous en les empreses en les quals s'aconsegueixin beneficis, i alhora ha demanat normes "clares i senzilles" amb lleis "de dos o tres línies".

Així ho ha assenyalat durant la roda de premsa de presentació de l''Índex de Llibertat Econòmica al Món 2015', elaborat pels instituts CATO i Fraser, que situen espanya en el lloc 49 de 157 països, de manera que retrocedeix dos llocs respecte a l'edició anterior.

Rosell ha assegurat, després de ser preguntat per si ha arribat el moment d'apujar els salaris, que "les empreses que guanyen diners i poden, ho estan fent", a la qual cosa se suma la recuperació del poder adquisitiu. "Potser és el moment d'apujar els sous", ha apuntat a continuació, després d'apostar pel sistema salarial format d'una banda fixa i una altra variable que depengui de factors com el rendiment o la productivitat.

"Una empresa que s'està recuperant i comença a tenir beneficis el lògic i natural és que pugi sous, una part fixa i variable. Quan les empreses guanyin més diners, sens cap dubte hauran de repercutir-ho en els salaris", ha afegit.

Tot i això, ha matisat, després de recordar que els salaris han pujat un 1,1%, que els increments es podran produir en funció de "cada empresa, cada sector, cada història i del compte de salaris", i sobre les peticions d'augments salarials realitzades pels sindicats, ha indicat que "depèn del que hagis fet, podràs fer".

En tot cas, ha afirmat que des de la CEOE estan "absolutament oberts" a apujar l'SMI, si bé hi ha una situació de "bloqueig polític" en què cal elaborar una "agenda nova". "Estem oberts a ajudar i a no entorpir", ha postil·lat.

CRITICA QUE LA LEGISLACIÓ "ENTORPEIX" LA CREACIÓ D'EMPRESES

Pel que fa a la posició 49 d'Espanya en el rànquing, ha reconegut que "no és per estar feliços" i ha assegurat que els països amb menys llibertat econòmica tenen una legislació "més complexa" i ofereixen més "obstacles".

Segons la seva opinió, a Espanya falta "voluntat política" i social per emprendre reformes i aconseguir "redreçar" la situació, per la qual cosa ha demanat que les administracions "entorpeixin el mínim, necessari i imprescindible", sense deixar que es passi a una situació de "llibertat de la jungla".

"El sector públic i la legislació moltes vegades entorpeixen la fàcil creació d'empreses i el fàcil desenvolupament d'empreses", ha explicat Rosell, que ha repassat l'elevat nombre de normatives en tots els àmbits administratius.

En concret, ha assenyalat que l'any passat es van publicar 884 normes estatals i gairebé un milió de pàgines de butlletins de l'Estat i de les comunitats autònomes, fet que suposa un "rècord mundial", al qual se sumen més de 2.000 actes reglamentaris el 2015, fet que fan un total de més de 175.000 normes a Espanya.

En l'àmbit laboral, ha apuntat que hi ha 6.849 instruments normatius i que entre el 1995 i el 2015 es van aprovar 50 reformes laborals, per la qual cosa considera que "quan diuen que es tirarà per terra la reforma laboral és impossible, perquè si se'n treuen dos, en queden encara 6.998".

Per aquesta raó, ha advocat per "mirar de dalt a baix" des dels contractes als acomiadaments, passant per la prevenció de riscos laborals, per veure què es pot "tallar, simplificar o fer alguna cosa nou", i s'ha mostrat escèptic sobre la possibilitat de fer un contracte nou, ja que caldria veure què succeiria amb el 75% de contractes indefinits i el 25% de temporals.

"No es pot anar en pla retroactiu", ha indicat Rosell, després d'afegir que és "molt complicat, molt difícil i cal adaptar-se", ha indicat el president de la patronal, que ha apostat per donar un termini de "quatre, cinc o sis anys" per "anar adaptant" la normativa laboral i a partir de "certa data", emprendre un "canvi important" de la norma.

El president de la patronal també ha recordat que actualment hi ha 20.000 normes d'àmbit europeu, que passen les 100.000 si es tenen en compte els acords internacionals, cosa que té com a conseqüència una "elevada letigiositat" que, quan per fi es resol, "el ciutadà està mort o l'empresa està morta".

DEMANA NORMES "CLARES" I "REFORMES COORDINADES"

Per aquesta raó, ha subratllat que millorar l'entorn regulador és "molt fàcil, de calaix", però per a això cal promulgar "normes clares, tramuntar normatives comunitàries sense introduir requisits ni càrregues addicionals i sistemes de coordinació legislativa entre administracions públiques.

En aquesta línia, ha defensat que "coordinar vol dir estalvi, no retallades" i ha opinat que els polítics tenen l'"oportunitat" de fer "reformes coordinades", i alhora ha advocat per fer lleis "reals i curtes" que busquin "adaptar la legalitat a la realitat" i que apostin per elaborar una llei de "dues línies" per a la formació professional.

El president de la patronal ha incidit també en la necessitat d'abordar el dèficit i el problema de l'endeutament, així com el compte fiscal compensatòria, de manera que quan a una empresa li deuen l'IVA, la compensin amb l'IRPF o un altre impost.

D'igual forma, ha advocat per la formació dels desocupats amb vista a la seva reincorporació al mercat de treball, i ha criticat que només un 1,7% dels aturats que troben un lloc de treball ho facin a través del SEPE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés