Actualitzat 18/09/2016 10:59

CEOE i els sindicats inicien els contactes per negociar l'increment salarial de 2017

Ignacio Fernández Toxo y Pepe Álvarez
EUROPA PRESS

MADRID, 18 set. (EUROPA PRESS) -

Les patronals CEOE i Cepime i els sindicats CCOO i UGT iniciaran aquesta setmana els primers contactes per negociar els increments salarials corresponents a l'exercici 2017, que podria situar-se pròxim a l'1,5%, així com per abordar algunes millores laborals que CCOO i UGT reclamen per als convenis.

De moment els sindicats no han especificat la xifra d'increment salarial que proposaran a la patronal per a l'any que ve, segons han assenyalat a Europa Press fonts sindicals, si bé treballen amb unes previsions que estimen una inflació positiva per a l'any que ve que podria arribar a l'1,3%.

UGT i CCOO han elaborat un document en el qual urgeixen a CEOE i Cepime concretar les variacions salarials per a 2017 per aconseguir "clars guanys" de poder de compra i aprofundir, en la negociació col·lectiva, en el desenvolupament de clàusules que ajudin a impulsar i millorar la qualitat de la feina, especialment l'estable.

Des de les centrals sindicals qüestionen que la patronal acudeixi al començament del procés negociador amb "molta predisposició" ja que posen en dubte que estigui disposada a abordar tots els temes recollits en el document, que van remetre a la confederació aquesta setmana.

Per la seva banda, des de CEOE acudiran amb "predisposició" a la reunió per escoltar les propostes sindicals sobre l'increment salarial per a 2017 i després comunicaran les seves propostes sobre aquesta qüestió, segons han indicat a Europa Press fonts de la patronal.

EL PIB DE 2016 I EL QUADRE MACROECONÒMIC, LES REFERÈNCIES

L'III Acord per a la Feina i la Negociació Col·lectiva (AENC), signat el setembre de l'any passat, fixava per a 2015 un increment salarial de fins a l'1% i de fins a l'1,5% per al present exercici.

En el cas de l'augment a aplicar en 2017 estableix que les organitzacions signants prendran com a referència l'evolució del PIB en 2016 i el quadre macroeconòmic del Govern per a 2017, amb un termini posterior de tres mesos per concretar la xifra després de la publicació.

Tot i això, la falta d'un nou escenari macroeconòmic davant de la impossibilitat d'aprovar uns pressupostos generals de l'Estat (PGE) per la falta d'un Govern amb capacitat pressupostària ha impossibilitat de moment avançar en la fixació de la pujada salarial per al pròxim any.

Tot i això, els sindicats recorden que sí que existeix un quadre macroeconòmic que el Govern central en funcions ha enviat ja a Brussel·les a efectes de donar compliment als compromisos espanyols en matèria de dèficit i deute, pel que veuen possible ja negociar d'acord amb uns paràmetres econòmics comuns i oficials.

ELS SALARIS DE CONVENI CREIXEN PER SOTA DEL PACTE

En el segon trimestre el PIB va créixer a un ritme del 3,2%, i la feina ha avançat a una taxa del 2,9% (en termes equivalents a temps complet), el que determina un augment de la productivitat aparent del treball del 0,3% real, i del 0,9% en termes nominals, que és més a causa que la caiguda del preu de les matèries primes i el cru al marge empresarial.

Les previsions del Govern espanyol estimen que el creixement econòmic es moderarà de mica en mica en els pròxims trimestres, fins a arribar a un augment mitjà en 2017 del 2,4%, tot i que els sindicats recorden que també va preveure una desacceleració de mig punt per a aquest any (del 3,2% al 2,7%), que finalment no es produirà, esperant-se un creixement del 2,9%.

Per la seva banda, els salaris de conveni estan creixent en 2016 un 1,1%, per sota del dígit inicial recomanat al III AENC (1,5%), i el salari mitjà va ser constant respecte de l'existent fa un any, tot i que és inferior al qual havia en el mateix trimestre de 2012 (-0,4%), el que significa que "se segueixen produint importants esllavissades negatius en l'evolució dels costos laborals de les empreses", asseguren.

Per aquesta raó, CCOO i UGT reclamaran uns increments salarials de conveni que contribueixin "de manera simultània a consolidar el creixement econòmic, a crear feina, a millorar la competitivitat de les empreses espanyoles i a reduir les situacions de pobresa laboral i les desigualtats econòmiques, que han augmentat de manera alarmant els últims anys".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés