Publicat 14/04/2016 19:58

La CE defensa el TTIP al Parlament: "No hi haurà cap americanització d'Europa"

El jefe de unidad de la Dirección General de Comercio de la CE, Fernando Perreau
EUROPA PRESS

Entitats demanen un posicionament clar del Parlament contra el tractat i una comissió d'estudi

BARCELONA, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

El cap d'unitat de la Direcció General de Comerç de la Comissió Europea (CE), Fernando Perreau, ha defensat aquest dijous la Comissió d'acció exterior i cooperació, relacions institucionals i transparència del Parlament les bondats de l'Acord Transatlàntic per al Comerç i la Inversió, conegut per l'acrònim en anglès TTIP, que negocien els Estats Units i la Unió Europea: "No hi haurà cap americanització d'Europa".

Perreau, que forma part de la taula negociadora, ha afirmat que a Europa no es produirà "cap canvi en el model social ni econòmic", i ha assegurat que són falsos els missatges que apunten que el tractat globalitzarà, entre altres, l'ús dels transgènics i de carn tractada amb hormones.

Aquests dos temes específics, que han despertat alarma social, "estan exclosos a les negociacions i els EUA ni tan sols els ha plantejat", com tampoc s'ha parlat de modificacions a la baixa en la protecció del medi ambient, segons ha dit.

"No hi haurà canvis a la sobirania reglamentària, a la protecció, ni reconeixement mutu generalitzat dels productes ni poder d'intervenció a empreses", sinó que es facilitarà el comerç internacional.

Ha dit que la CE està negociant amb tota transparència, per la qual cosa publica totes les novetats a través d'internet, cosa que en canvi no fa els Estats Units perquè són "més restrictius amb aquests assumptes".

Ha animat els ciutadans a participar en la redacció del tractat: "L'acord no està a acabat i encara hi ha capacitat d'influir en ell. Els Estats Units volen acabar aquest any però és molt difícil".

"La globalització és un fet i hem de reglarmentar-la perquè defensi els nostres interessos comercials, de valors i drets" d'acord amb tres pilars: accés als mercats clàssics, promoció de la compatibilitat reglamentària i regularització d'àmbits bàsics.

3,4 MILIONS DE FIRMES

Els representants de la campanya 'Catalunya no al TTIP' Àlex Guillamon i Cristina Pina han assegurat que el tractat serà molt perjudicial pels ciutadans i la sobirania dels territoris, i han recordat que s'han recollit més de 3,4 milions de firmes a Europa per demanar la suspensió de les negociacions.

Per aquesta raó, han reclamat un posicionament "clar i inequívoc" del Parlament en contra del TTIP, cosa que demostraria la intenció de la Cambra catalana de defensar els interessos dels ciutadans , han destacat.

També ha reclamat un posicionament del Parlament el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, que ha afirmat que el TTIP "no cal econòmicament, no és innocu i és antisocial i antidemocràtic".

A més, Pina ha apostat per crear una comissió d'estudi a la Cambra catalana que permeti aprofundir a l'"impacte" que tindrà el tractat en els drets i els serveis públics.

REACCIÓ DELS PARTITS

La diputada de C's Susana Beltrán ha qüestionat "com és que hi ha tantes crítiques" si, segons Perreau, són tantes les bondats del tractat, i ha lamentat que la CE estigui negociant amb transparència però els Estats Units no.

Des de les files del PSC, Ferran Pedret, ha qüestionat l'impacte que tindrà el TTIP en empreses, institucions i societat europea: "Es percep un risc que es pugui produir una harmonització a la baixa i cal saber si són suficients els avantatges".

El diputat de SíQueEsPot Joan Josep Nuet ha demanat crear un grup de treball per "poder tenir idees científiques i no ideològiques" sobre aquest assumpte, i el del PP, Juan Milián, ha destacat els aspectes positius per a les pimes que tindria aquesta iniciativa.

Gabriela Serra, de la CUP, ha carregat contra el TTIP i ha alertat que afectarà els serveis públics, i Neus Lloveras, de JxSí, ha mostrat la seva preocupació perquè el tractat pugui posar en risc el model social i econòmic europeu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés