Actualitzat 20/07/2016 14:50

CDC esgrimeix la jurisprudència del TC per defensar el seu dret a tenir grup al Congrés

Carles Campuzano y Francesc Homs, de CDC
CONGRESO

MADRID, 20 jul. (EUROPA PRESS) -

El portaveu parlamentari de CDC, Francesc Homs, ha esgrimit aquest dimecres la jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC) per defensar el dret de la seva formació a tenir grup parlamentari propi, i en concret la posició de l'alt tribunal que la Mesa ha de fer la interpretació més favorable als diputats que volen formar grup.

"El dret té moltes vegades possibilitats d'interpretació alternatives, però si el Tribunal Constitucional diu que s'ha d'escollir la interpretació més favorable als diputats que volen constituir-se en grup espero que això sigui atès", ha dit en declaracions a La Sexta recollides per Europa Press.

Homs ha admès que no sempre comparteix el que diu el TC, tot i que sempre li ha "interessat" i ha assegurat que "l'únic que s'ha saltat sentències del TC ha estat el Govern d'Espanya, a l'exemple concret de les beques".

És més, ha defensat que quan el Govern català va convocar la consulta sobiranista del 9N sí que va acatar el que va dictar el TC, ha admès que no podia fer la consulta com volia i la va convertir en "un procés participatiu". "I després les coses van anar com van anar", ha afegit, i ha recordat que ell mateix està encausat per aquesta iniciativa.

Respecte als arguments que, segons la seva opinió, permetran a CDC formar grup al Congrés, ha destacat que hi ha precedents de casos que s'ha permès formar grup a partits en situacions similars a la seva, ja que tenen més de cinc diputats però no arriben al 15% de vots a les circumscripcions on s'havien presentat.

NO PARLA DE "TOTES" LES CIRCUMSCRIPCIONS

En concret, ha apuntat que el reglament es pot interpretar perquè parla de "les circumscripcions" i no de "totes i cadascuna de les circumscripcions" i ha esmentat el cas del PNB, que mai no arribava al 15% a Navarra quan es presentava per aquesta província i tot i així tenia grup.

Per això, està convençut que "hi ha marge jurídic" perquè CDC tingui grup i ha insistit que aquest "no és moneda de canvi", perquè la Mesa no es pot saltar el reglament per fer "un do", sinó que ha de donar el grup a qui compleixi de manera que estableix el reglament.

És més, ha destacat que Meses del Congrés amb "configuracions polítiques molt diferents" han fet interpretacions favorables del reglament en diferents legislatures.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés