Actualitzat 24/05/2016 16:34

CCOO exigeix un nou marc legal que s'adapti a la nova realitat dels immigrants

El responsable de Migraciones de CC.OO. De Catalunya, Ricard Bertran
EUROPA PRESS

L'alt atur dificulta que els immigrants puguin renovar els seus permisos perquè estan vinculats a un contracte

BARCELONA, 8 febr. (EUROPA PRESS) -

El responsable de Migracions de CCOO de Catalunya, Ricard Bertran, ha exigit aquest dilluns que es desenvolupi un nou marc legal que s'adapti a la nova realitat dels immigrants a Espanya perquè considera que la legislació actual està pensada per a períodes d'expansió econòmica en els quals es necessitava mà d'obra i era fàcil obtenir una feina.

En una roda de premsa per analitzar la tasca dels Centres d'Informació per a Treballadors Estrangers (Cite), Bertran ha explicat que la falta d'ocupació està deixant en situació irregular molts immigrants, que es veuen obligats a tornar al seu país per la dificultat de renovar els seus permisos quan desitjarien quedar-se a Espanya.

Bertran ha destacat que aquests retorns són perjudicials perquè es tracta de persones que ja han completat el seu període d'integració --alguns s'han escolaritzat a Espanya--, a diferència dels nous immigrants, que vindrien a Espanya en cas d'un nou període de fort creixement econòmic.

Ha exigit una "flexibilitat" més elevada de la legislació per a la renovació dels permisos legals vinculats a un contracte de treball mentre es mantenen les altes taxes de desocupació, perquè creu que la norma actual està obligant a marxar persones que desitgen quedar-se.

Per a ell, el model migratori actual és "molt més complex" que el d'abans de la crisi, ja que es combinen processos de tornada, emigració i immigració i, a diferència dels anys de la bombolla immobiliària, no hi ha un flux continu d'arribades.

COMPRAVENDA DE CONTRACTES

El responsable de Migracions ha assenyalat que les dades dels Cite han detectat un increment d'una pràctica irregular de compravenda de contractes laborals que els immigrants porten a terme per mantenir-se en situació legal.

Majoritàriament ho fan per obtenir permisos relacionats amb la reagrupació familiar i aquest tipus de pràctiques es realitzen a partir d'empreses fantasma que cobren entre 2.000 i 4.000 euros per cada contracte d'aquest tipus.

També ha destacat que, en molts casos, el fenomen dels manters respon a un problema de situació legal, ja que, segons ell, es tracta de gent que no pot accedir a permisos ni de feina ni de residència.

13.383 VISITES EL 2015

En total 9.667 usuaris --que van realitzar 13.383 visites-- han estat atesos pels Cite a Catalunya el 2015, una xifra molt semblant a la dels últims tres anys, després del descens que es va registrar el 2011 per la retallada de fons que va experimentar aquest servei, que va obligar a tancar algunes oficines.

Com ha succeït els últims anys, el percentatge de dones que realitzen consultes és superior al dels homes (58%), el 44% dels usuaris procedeix del sector del Servei Domèstic i, per països, els originaris del Marroc tornen a liderar amb el 14,6%, seguits de països llatinoamericans, com Bolívia (9,8%), l'Equador (5,8%), Hondures (5,7%) i Colòmbia (4,9%), que majoritàriament estan representats per dones.

Bertran ha augurat que aquest any s'incrementaran molt les consultes relacionades amb l'obtenció de la nacionalitat, ja que ha experimentat un canvi legal que està generant "confusió" entre els immigrants, pot dificultar el seu accés a persones analfabetes perquè implica aprovar un examen escrit, i a més s'han de pagar unes taxes que abans no feien falta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés