Actualitzat 29/07/2016 12:51

Catalunya va concentrar el 71% del capital risc internacional d'Espanya el 2015

Oriol Junqueras y Natàlia Mas-Guix
EUROPA PRESS

La indústria catalana va créixer un 2,7%, 8 punts més que la mitjana de l'eurozona

BARCELONA, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

Catalunya va concentrar el 2015 el 71% del capital risc internacional que es va realitzar a Espanya, mentre que la inversió estrangera va augmentar el 60%, davant del 17,8% registrat a Espanya, segons l¡'Informe anual de l'economia catalana 2015' elaborat per la Conselleria de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat.

L'estudi, que ha estat presentat aquest divendres pel vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; el secretari d'Economia, Pere Aragonés, i la directora general d'Anàlisi Econòmica, Natàlia Mas-Guix, també ha assenyalat que el 2015 el PIB va augmentar un 3,4% per l'impuls de la demanda interna i les exportacions de béns i serveis.

"Les dades desmenteixen aquells que diuen que el procés sobiranista allunya les inversions", ha dit Aragonés, que ha dit que, en el cas que la situació política catalana tingués algun efecte sobre l'economia, aquest no seria negatiu.

El document mostra que les exportacions catalanes van representar el 25,5% de les exportacions de béns total espanyol --el 46% dels productes químics i el 31% dels tèxtils--, mentre que les exportacions d'alta tecnologia van liderar, segons l'informe, el creixement de l'economia, amb una variació del 10,5% en l'últim any.

Mas-Guix ha destacat que Catalunya té una economia "molt oberta i amb un important superàvit comercial" --d'11,5% del PIB el 2015--, el tercer més elevat d'entre els països de la zona euro, i també ha subratllat una millora del saldo comercial amb l'estranger els últims anys, que l'any passat va ser del 5,5% del PIB.

L'informe mostra que durant el 2015 la indústria catalana va créixer un 2,7% el 2015, vuit punts més que la mitjana de l'eurozona, que se situa en l'1,9%, i que es va produir una millora de "les expectatives i la confiança" dels empresaris i dels inversors.

En aquest sentit, Mas-Guix ha alertat que el canvi de model productiu de la Xina i les tensions geopolítiques, entre d'altres, poden afectar el creixement de l'economia catalana en un futur, tot i que ha assegurat que si la situació es manté estable es podria revisar la previsió de creixement del PIB --del 2,9%-- a l'alça.

JUNQUERAS

El conseller ha valorat positivament les dades de l'estudi, tot i que ha lamentat que el bon comportament de l'economia catalana no es reflecteix en els ingressos de la Generalitat, ja que el dèficit de la balança fiscal representa una càrrega molt elevada per a la societat i economia de Catalunya.

Ha afirmat que cal aprofitar que Europa ha ampliat el sostre de dèficit previst per a Espanya per "impulsar el creixement", i ha criticat que, fins ara, el repartiment dels sostres de dèficit s'ha fet de manera injusta, arbitrària i contraproduent, en les seves paraules.

"Fins ara s'han destinat a resoldre els problemes polítics del Govern espanyol del PP, i no a millorar la situació econòmica", ha explicat Junqueras, que ha demanat a l'executiu central que no posi impediments a l'economia catalana, ja que, segons ell, té un pes en el creixement del PIB i, alhora, en la capacitat d'endeutament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés