Actualitzat 29/03/2017 16:41

Catalunya va atreure el 31% de la inversió estrangera a Espanya entre 2011 i juny de 2016

Va registrar un volum d'inversió de 14.500 milions i va crear 38.385 llocs de treball

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

Catalunya ha atret 14.532 milions d'euros d'inversió estrangera entre gener del 2011 i juny del 2016, fet que suposa un 31% del total de capital estranger invertit a Espanya en aquest període, segons un informe de balanç elaborat per la Generalitat a partir de la base de dades 'fDi Markets' del diari econòmic 'Financial Times'.

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha destacat en roda de premsa després del Consell Executiu que l'informe constata que Catalunya lidera l'atracció d'inversió estrangera directa a tot espanya, davant del que ha conclòs que "és fals que aquest procés no generi confiança en els inversors", referint-se al procés sobiranista.

Aquests més de 14.500 milions d'euros procedeixen de 601 projectes d'inversió estrangera --el 37% del total de projectes a Espanya--, que han generat 38.385 llocs de treball directes --el 34% del global estatal--.

La directora general d'Indústria de la Generalitat, Núria Betriu, ha destacat en una trobada amb periodistes que el pes de Catalunya sobre el total d'inversions a Espanya ha augmentat els últims cinc anys, ja que el volum de capital invertit a Catalunya suposava el 23% en el quinquenni entre 2006 i 2010, respecte del 31% actual.

Ha assegurat que el volum de capital invertit es manté estable respecte al quinquenni anterior --també entorn a 14.000 milions d'euros--, tot i que han augmentat el nombre de projectes, ja que creixen les pimes internacionalitzades que aposten per Catalunya.

Els països més dinàmics a l'hora d'invertir a Catalunya han estat els Estats Units, que concentra la majoria de projectes d'aquest període; Alemanya, que ha estat el principal inversor en volum de capital, i França, que és el que més llocs de treball ha creat.

SECTORS AMB MÉS PROJECTES

Els subsectors que han concentrat més projectes els últims cinc anys a Catalunya han estat l'edició de programari, els serveis de distribució de mercaderies i l'edició i difusió de continguts a través d'internet i serveis de recerca a la xarxa.

Les TIC i programari, la logística i els serveis de suport a l'empresa són els sectors en els quals l'estudi ha detectat majors oportunitats d'inversió a Catalunya.

La base de dades del Financial Times no inclou els projectes d'adquisicions immobiliàries ni del sector de venda al detall, sinó que se centra en les inversions productives.

DIFERÈNCIES AMB EL MINISTERI

Betriu ha explicat que l'altra gran font estadística de la qual disposa el Govern per analitzar les inversions estrangeres és el registre d'inversió estrangera (Datainvex) del Ministeri d'Indústria, tot i que ha assenyalat que "no ofereix una imatge real" de la situació a Catalunya.

Ha explicat que les dades del Ministeri registren la inversió en el territori on l'empresa té la seu social --mentre que la base de dades del Financial Times la registra al lloc en el qual es realitza la inversió--, el que té un efecte molt important tenint en compte que el 64% de les seus estan a Madrid i només el 17% a Catalunya.

Alhora, ha assenyalat que hi ha una part de la inversió que el Ministeri identifica com 'no imputable' --un percentatge que el 2015 va pujar al 35%--, argumentant que té un impacte proporcional en totes les comunitats autònomes, el que segons la Generalitat suposa reduir el pes de les inversions a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés