Actualitzat 20/07/2017 12:25

Catalunya recupera el 2016 el PIB d'abans de la crisi però amb 438.000 treballadors menys

Monedas, euros, billetes, dinero
EUROPA PRESS

La Generalitat preveu revisar a l'alça el creixement per aquest any per sobre del 2,9%

BARCELONA, 20 jul. (EUROPA PRESS) -

Catalunya va aconseguir el 2016 un PIB de 223.629 milions d'euros, la qual cosa suposa situar-se en nivells molt similars als d'abans de la crisi, encara que ho va fer amb 438.000 llocs de treball menys que el 2007, és a dir, un 11% menys, segons consta en la Memòria Econòmica 2016 de la Conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat, presentada aquest dijous.

En roda de premsa, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha recordat que l'any passat es va superar el màxim històric de PIB del període de precrisi --de 216.922 milions d'euros--, i que, per aquest any, es preveu aconseguir un valor superior als 232.000 milions d'euros.

Ha constatat que el comportament de l'economia catalana està sent millor de l'esperat, la qual cosa portarà a la Generalitat revisar a l'alça la seva previsió de creixement per al conjunt del 2017 realitzada a final de l'any passat, que se situa en el 2,9%.

Així mateix, ha avançat que, de cara al 2018, hi ha previsions que situen el PIB català clarament per sobre dels 240.000 milions d'euros, la qual cosa evidencia "un creixement robust i diversificat".

No obstant això, ha destacat que una de les assignatures pendents és el mercat de treball, sobretot pels elevats nivells d'atur juvenil i de llarga durada, encara que la Generalitat preveu que la taxes d'atur se situï entorn a l'11,6% a final del 2018.

Segons els seus càlculs, l'ocupació creixerà un 2,7% aquest any, amb 86.000 nous llocs de treball, i un 2,4% el 2018, amb 76.000 més.

Junqueras també s'ha referit a l'elevada temporalitat de l'ocupació i als baixos salaris, la qual cosa provoca que part de la població amb feina "segueix estant molt a prop del llindar de la pobresa", i ha advocat per treballar conjuntament per recuperar salaris, ja que la feblesa en aquest àmbit pot suposar un risc per al creixement de l'economia.

DEMANDA INTERIOR I EXTERIOR

La directora general d'Anàlisi Econòmica de la Generalitat, Natàlia Mas, ha assenyalat que Catalunya seguirà creixent a un nivell superior al de la majoria d'economies desenvolupades a causa del gran pes del seu sector exportador i al fet que l'entorn internacional s'està recuperant, així com també a la contribució positiva de la demanda interna.

Ha destacat que aquesta contribució tant de la demanda interna com de l'externa és una novetat respecte a altres cicles econòmics del passat, quan la recuperació del mercat interior perjudicava les exportacions, cosa que no està succeint en l'actualitat.

També ha ressaltat que estan creixent tots els sectors productius, amb especial èmfasi en la indústria (+4,2% en 2016, enfront de el 1,6% de la zona euro) i la construcció, que va créixer per primera vegada després de vuit anys de caigudes.

INVERSIÓ ESTRANGERA

Junqueras ha recordat que Catalunya va batre l'any passat el seu rècord històric en captació d'inversió estrangera directa, amb un valor superior als 5.000 milions d'euros, i ha insistit que "no existeix cap tipus de deslocalització d'empreses, sinó tot el contrari".

El secretari d'Economia, Pere Aragonès, ha remarcat que "el procés d'independència no afecta la inversió estrangera", i ha afegit que, si hi hagués alguna correlació, aquesta seria positiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés