Publicat 06/06/2016 11:47

Catalunya manté el nombre d'empreses innovadores i creix en R+D i big data

El conseller Jordi Baiget
EUROPA PRESS

El conseller Baiget alerta que sense Pressupostos es perdran 15 milions addicionals per a innovació

BARCELONA, 6 juny (EUROPA PRESS) -

El 54% de les empreses catalanes són innovadores, lleugerament per sota del 56,8% de fa un any, mentre que el 24,1% van invertir en R+D l'any passat, respecte del 19,6% del 2014, i la incorporació de big data va créixer del 16,6% al 24,3% entre les empreses innovadores, segons la segona edició del Baròmetre de la Innovació a Catalunya elaborat per la Generalitat a través d'Acció.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha destacat en roda de premsa que més de la meitat de les empreses catalanes innova, especialment en la indústria; que les empreses catalanes dediquen cada vegada més recursos a la innovació --aquest 2016 el 25% de les empreses preveu invertir en R+D--, i que les empreses que innoven tenen perspectives positives per a aquest any en facturació, productivitat i feina.

I és que, a través d'una enquesta a 1.000 empreses de Catalunya amb més de nou treballadors, el baròmetre llança dades similars als de fa un any: el 85,7% de les empreses innovadores preveu incrementar la facturació aquest 2016, el 71,2% preveu guanyar productivitat i el 38,2% espera incrementar el nombre de treballadors.

Baiget ha reconegut que les dades d'inversió en R+D de Catalunya són encara al voltant de deu punts inferiors a la mitjana europea, per la qual cosa és un repte a batre, tot i que ha celebrat la tendència a l'alça.

També ha situat com a repte impulsar la inversió en el sector privat, ja que el 60% del total procedeix de l'àmbit públic, i ha advocat per conscienciar i ajudar: "Igual que fa 20 o 30 anys les empreses han apostat per la qualitat, el mateix ha de passar amb la innovació, perquè les que no ho facin, en el futur tindran problemes per ser competitives".

"Volem acompanyar l'esforç de les empreses perquè cada vegada hi hagi més que innovin i ho considerin un factor clau per a la seva competitivitat", ha afirmat, per al que el projecte de Pressupostos 2016 de la Generalitat preveu destinar 35,5 milions, respecte dels 20,5 del 2015.

Ha alertat que, si no surten endavant els Pressupostos, no es podrà emprendre "la consolidació del centre tecnològic Eurecat com a element referencial d'innovació i el procés d'anar incorporant pimes a processos d'innovació".

La directora general d'Indústria, Núria Betriu, ha considerat que la caiguda del nombre d'empreses innovadores el 2015 no és estadísticament representativa, i que s'ha a causa d'un retrocés de les empreses del sector serveis, mentre que la indústria lidera l'aposta per la innovació i són innovadores un 68% de les companyies del sector.

De la mateixa manera que el 2014, es dóna una relació entre innovació i internacionalització, de manera que un 57,2% de les empreses catalanes innovadores són exportadores (el 89,9% en el cas de la indústria), i també hi ha vinculació entre la joventut de les empreses i una major innovació: el 74,1% de les companyies de menys de cinc anys de vida van innovar el 2015.

Respecte als objectius que han portat a les empreses a augmentar la incorporació de tecnologies big data, destaquen la millora de processos i competitivitat, i l'augment de vendes i creació de nous models de negoci.

COOPERACIÓ

El baròmetre també indica que el 50,1% de les empreses declara innovar en col·laboració, sobretot amb consultors i professionals especialitzats (36,1%), proveïdors (33,3%), clients (25,8%) i centres d'investigació, universitats i altres centres tecnològics (23,3%).

A més, el 58,3% de les empreses catalanes que cooperen ho fan internacionalment, respecte del 56,3% de fa un any, i ho fan sobretot amb distribuïdors i clients.

La Generalitat va decidir posar en marxa el seu propi baròmetre de la innovació per orientar les polítiques públiques amb dades més actuals que els que ofereixen altres estadístiques oficials, i per incorporar el seguiment d'elements intangibles fins ara no tinguts en compte en altres estudis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés