Actualitzat 01/06/2016 16:20

Catalunya implantarà en tres anys en l'obra pública el model BIM de construcció 3D

Suposarà un estalvi de fins al 30% en l'execució dels projectes

BARCELONA, 30 maig (EUROPA PRESS) -

La Generalitat preveu implantar en els pròxims dos o tres anys en l'obra pública el Building Information Modeling (BIM), una nova metodologia basada en un model virtual 3D al qual es proporciona tota la informació necessària per construir i gestionar una infraestructura, des de l'estudi informatiu fins a la seva explotació.

Així ho ha explicat aquest dilluns als mitjans el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, que ha explicat que, si bé ja s'ha començat a parlar d'aquesta metodologia en altres parts de l'Estat, l'administració catalana preveu ser pionera a l'establiment d'una normativa que concreti i obligui a la seva aplicació.

La nova metodologia no suposa únicament el salt del 2D al 3D, sinó que tots els agents implicats puguin treballar de manera simultània sobre el mateix model, que aporta informació gràfica, econòmica i temporal, i permet detectar en la fase de disseny errors, reduint els costos en l'execució del projecte fins a un 30%, de manera que el model va evolucionant segons les necessitats.

El BIM ja és una realitat en altres països, com Anglaterra, Austràlia, Brasil, Perú, Colòmbia i Estats Units, i a Espanya ho apliquen operadors privats com Ikea o Inditex, si bé encara no s'ha estès el seu ús a l'obra pública de manera generalitzada.

"El BIM és un element bàsic per a la nostra internacionalització. Perquè les nostres empreses puguin sortir a l'exterior i competir globalment", ha destacat el conseller, que ha recalcat que la metodologia permet utilitzar els recursos de manera més eficient.

COMISSIÓ INTERDEPARTAMENTAL

Per implantar aquest nou model, el que es farà de manera progressiva i "com més aviat millor", la Conselleria de Territori i Sostenibilitat liderarà una comissió interdepartamental, en què també estaran presents representants dels departaments d'Economia i Hisenda, Governació, Administracions Públiques i Habitatge, i Salut.

Completen aquesta comissió Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Institut Català del Sòl (Incasol), Cimalsa i Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (Infraestructures.cat).

També podran ser convidats a les reunions membres de col·legis professionals i entitats representatives dels sectors empresarials afectats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés