Publicat 04/03/2016 11:54

Catalunya acull 4.315 noves empreses des de començament d'any, un 34% més

Dinero
NEGATIVE SPACE

Els concursos de creditors se situen a nivells mínims des de la mateixa data

BARCELONA/MADRID, 4 març (EUROPA PRESS) -

La creació d'empreses a Espanya ha repuntat des de començament d'any respecte al mateix període de l'any passat, amb un 22,9% de noves societats el 2016, un total de 19.460.

Catalunya destaca com el territori més fèrtil per al teixit empresarial, ja que des de començament d'any ha albergat 4.315 noves societats, un augment del 34% respecte al mateix període del 2015.

Li segueix Madrid, on es van crear 3.700 noves empreses en aquests dos mesos, un 15,8% més que el 2015, segons el 'Radar Empresarial Gener-Febrer del 2016', que elabora l'agència espanyola d'avaluació Axesor a partir de dades del Registre Mercantil.

A nivell estatal, la creació d'empreses va repuntar un 26,7% el febrer respecte al mateix mes del 2015, amb la creació de 10.788 societats, una xifra no vista durant la crisi, en què no s'ha superat les 10.000 noves entitats en un únic mes des de l'abril del 2008.

Sumant els dos primers mesos de l'any, a Espanya es van crear 19.460 empreses, un 22,9% més, entre les quals el comerç lidera l'activitat, amb 4.368 empreses (+21,8%), mentre que les activitats inscrites en el sector de la construcció es van quedar molt enrere, amb 2.750 noves societats (+7,2%).

El capital subscrit en la creació d'empreses va en reculada, assenyala Axesor. I és que, en els dos primers mesos de l'any, el capital subscrit es va elevar a 1.028,57 milions d'euros, amb una caiguda del 47,4%, comparat amb el mateix període del 2015.

ES REDUEIXEN ELS CONCURSOS

El dinamisme de l'activitat emprenedora coincideix, a més a més, amb un descens dels concursos de creditors, ja que després de gairebé dos anys i mig a la baixa, aquests procediments van tornar a caure un 15,6% al mes de febrer, fins a 443.

Es tracta del mes de febrer amb menys concursos des del 2008, considerant els dos primers mesos de l'any, tot i que les xifres segueixen sent molt superiors a les de llavors, quan es van comptabilitzar 126 concursos.

El balanç acumulat dels dos primers mesos de l'any llança un total de 774 casos, amb un descens del 21,7% en la comparativa interanual. Aquesta xifra també és la més baixa des del 2008.

Des d'Axesor sostenen que la millora de l'estadística concursal s'ha vist impulsada per les successives reformes concursals aprovades al llarg dels últims dos anys, que persegueixen facilitar la consecució d'acords preconcursals, la capitalització dels deutes i l'efecte arrossegament dels convenis que siguin signats per la majoria dels creditors.

Tot i això, el Registre d'Experts d'Economia Forense (Refor) --òrgans especialitzat del Consell General d'Economistes-- creu que moltes empreses, especialment les més petites, prefereixen no acudir a un procés concursal perquè considera que aquesta via "no és fiable", fet que porta a una "economia submergida d'insolvències" que ratlla les xifres de concursos a Espanya.

LA CONSTRUCCIÓ PROTAGONITZA L'AJUST

L'informe d'Axesor indica que, tot i que els concursos han augmentat en diversos sectors d'activitat, l'estadística segueix retrocedint en els més importants, en especial al de la construcció.

En els dos primers mesos de l'any es van declarar en concurs 151 empreses del 'totxo', amb una caiguda del 34,1% respecte al mateix període del 2015.

Per la seva banda, el sector del comerç i la distribució és el que acumula la majoria de concursos en aquest període, amb 154 procediments (-18,5%).

Una altra activitat que també està jugant un paper molt important a l'hora d'explicar l'ajust dels concursos, segons Axesor, és la indústria manufacturera, que va registrar menys de 100 concursos fins a febrer (-25,6%).

LA MAJORIA DE CONCURSOS, A CATALUNYA

Per regions, l'informe indica que Catalunya és la comunitat autònoma on més concursos es van declarar el mes de febrer (88) i en la suma dels dos primers mesos de l'any (134).

Tot i això, el retrocés que acumula la comunitat autònoma sembla determinant per explicar la tendència general, ja que l'any passat sumava en aquest període un total de 204 concursos, cosa que equival a un descens del 34,3%. Per darrere de Catalunya se situen València, amb 124 concursos (-7,5%) i Madrid, amb 109 (-28,8%).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés