Actualitzat 31/03/2017 12:08

Catalá diu a la Generalitat que les querelles no entren en la negociació política perquè no depenen de l'Estat

Diu al PNB que quan es recorre al TC és perquè hi ha fonament, i no es pot dir "et trec cinc i em votes els PGE"

MADRID, 1 des. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit aquest dijous a la Generalitat que no es pot vincular la negociació entre institucions amb la seva demanda que es retirin les querelles contra polítics relacionats amb el procés independentista, d'entrada perquè aquestes querelles no depenen del Govern espanyol, sinó de la Fiscalia.

"Si s'ha comès algun delicte, que jo no ho sé, això no es pot ficar en el paquet de la negociació. Això tindrà el seu curs i qui hagi de donar explicacions les haurà de donar", ha dit en una entrevista en RNE, recollida per Europa Press.

"No podem associar la idea que volem tenir un diàleg franc i obert amb les institucions de Catalunya amb un 'perquè això vagi bé a veure si retirem les querelles', això no està en la nostra mà", ha dit, subratllant que és la Fiscalia qui decideix actuar "amb absoluta autonomia" quan analitza uns fets i veu indicis de delicte.

Pel que fa als recursos presentats davant del Tribunal Constitucional, el ministre ha defensat que tant el Govern espanyol com els Governs autonòmics els presenten quan consideren que l'altre ha incomplert el marc legal, fins i tot ha recordat que la Generalitat ha impugnat moltes decisions del Govern espanyol --el doble-- que viceversa.

Aquesta advertència l'ha feta extensiva al PNB, amb qui ara el Govern espanyol espera poder negociar els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2017: "Això no és disponible, no és 'et trec cinc recursos i m'aproves el Pressupost", ha dit, recalcant que "una cosa és l'actitud positiva, de construir junts" i una altra demanar que es treguin recursos, "perquè si estan llocs és perquè tenen fonament".

Així, tot i que ha admès que quan hi ha negociacions els recursos "es poden mirar perquè no hi ha veritats absolutes", ha afegit que "quan el Govern o una comunitat autònoma presenta un recurs davant del Constitucional no ho fa per capritx" ni per "fer oposició política als tribunals com a alguns els agrada dir". Per a Catalá, "no és problema de tenir tranquil·litat o de donar canya, sinó de respecte a les normes".

NO ES TREBALLA A IMPUGNAR ELS PRESSUPOSTOS CATALANS

Pel que fa al projecte de Pressupostos de la Generalitat, que inclou una partida per a un referèndum d'independència, Catalá ha deixat clar que l'Advocacia de l'Estat no està treballant encara en cap impugnació.

De fet, ha subratllat que la llei primer ha d'aprovar-se i, una vegada que es coneguin els termes, si el Govern central detecta inconstitucionalitat el primer pas és convocar la comissió bilateral per buscar un acord i només si aquesta fracassa s'arriba a la impugnació.

Catalá ha incidit que el Govern central s'ha mostrat disposat a debatre amb la Generalitat sobre totes les seves peticions, amb l'excepció del referèndum i això inclou assumptes que han de veure amb la "sensibilitat". Després de recordar que la Constitució reconeix les nacionalitats i regions i les seves llengües, ha admès que es pot veure si cal "millorar algun aspecte en aquest sentit".

LA REFORMA CONSTITUCIÓ ÉS D'"ELITS POLÍTIQUES"

Amb tot, creu que per millorar moltes coses, com el finançament autonòmic o les relacions entre Govern i comunitats, no cal una reforma de la Constitució. És més, s'ha preguntat si aquesta demanda de reforma no és més aviat un assumpte "d'elits polítiques", ja que a ell ningú li pregunta per aquesta raó quan va a la circumscripció per la qual és diputat, Conca.

A la seva manera de veure, la Constitució, que complirà 38 anys la setmana que ve, ha estat un "marc de convivència extraordinari" i ha permès gran benestar i desenvolupament. Així, creu que si es vol reformar es pot parlar, però deixant "un temps tranquil i reposat".

Catalá creu que és millor parlar dels problemes reals dels ciutadans i que entre els qui volen reformar la Carta Magna hi ha qui busca "interessos que van més enllà dels quals diuen", com debatre la forma de l'Estat. "No fem un eslògan d'una cosa tan important com la nostra norma fonamental de convivència", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés