Publicat 11/04/2016 14:13

Catalá advoca per reduir l'alta extensió d'aforaments polítics entre les reformes pendents

Rafael Catalá en los desayunos de Europa Press
EUROPA PRESS

Admet "coses que no van bé" i defensa que "des dels Pactes de la Moncloa no hi ha un escenari més propi per a un gran pacte"

MADRID, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha advocat aquest dilluns a l'Esmorzar d'Europa Press per reduir l'"altíssima extensió" d'aforaments dels quals gaudeixen els càrrecs polítics, una mesura que ha inclòs entre les reformes pendents de l'Administració de Justícia.

"El sistema actual és excessiu", ha comentat Catalá quan li han preguntat, directament, sobre la capacitat que afecta companys del seu partit com Rita Barberá. Després ha precisat que es tracta d'una reforma que s'ha de posar "sobre de la taula" per "crear una estratègia compartida" entre les diferents forces polítiques.

Catalá ha recordat que els aforaments afecten els membres del Poder Judicial, les forces i cossos de seguretat de l'Estat espanyol i els càrrecs polítics. "Que em perdonin si existeix un adjunt al defensor del Poble a Múrcia, però no em sembla necessari que estigui aforat", ha dit insistint que hauria de ser a l'àmbit polític on es reduís el nombre d'aforats.

A preguntes de la taula, el ministre en funcions ha acceptat que "una de les opcions" seria mantenir la capacitat per a jutges i fiscals en exercici i per a polítics amb capacitat legislativa.

Catalá ha fet referència a l'oportunitat que es presenta per abordar un gran consens dins l'"estratègia nacional" que defensa per reformar la Justícia, i ha admès que "hi ha coses que no van bé". "La gran reforma estructural pendent és la de la Justícia", ha subratllat abans de sostenir que "des dels Pactes de la Moncloa no hi ha un escenari més propi per arribar a un gran pacte".

El titular de Justícia ha parlat d'una estratègia nacional per els pròxims 25 anys basada en tres eixos: la Justícia com un poder independent i "com a palanca de creixement", cosa que descarta "jutges submisos"; assignar més recursos per a una Justícia "més àgil"; i tenir una "permanent orientació als usuaris".

CORRUPCIÓ I LLEI DE TAXES

Catalá ha titllat de "temeritat" que alguns es plantegin derogar les reformes posades en marxa en aquests últims quatre anys, i ha avisat del risc que suposa desviar-se d'aquest camí. "Ni la Grècia del 'corralito' ni la del Govern dels perdedors de Portugal vigilat per Europa perquè no es creuen els seus pressupostos", ha sostingut.

Entre les mesures impulsades pel Govern espanyol de Mariano Rajoy, Catalá ha citat que s'hagin "segellat tots els espais d'impunitat" dels quals gaudien els corruptes. "Ja no indultem cap persona condemnada per corrupció ni per violència de gènere", ha recordat abans d'advocar per "transformar en llei el dret de gràcia" perquè el que és pràctica es converteixi en norma.

També ha defensat la vigència de la Llei de Taxes, una mesura que ha estat modificada des del plantejament inicial quan va substituir Alberto Ruiz-Gallardón. En aquest sentit, ha aprofitat la presència a l'Esmorzar Informatiu d'Europa Press del ministre en funcions d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per agrair-li la seva col·laboració per "rectificar" les taxes i alhora vetllava per "aconseguir els diversos objectius de les Administracions Públiques".

El ministre en funcions ha reflexionat sobre la necessitat de mantenir el sistema actual de recursos, quan més del 80% de les resolucions estan confirmades a segona instància, o sobre la vigència d'una justícia gratuïta que, ha dit, "en ocasions és fruit d'abusos per part d'alguns". En concret, ha apostat per treballar per aprovar una llei orgànica del dret a la defensa que seria "un referent mundial".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés