Publicat 16/05/2016 09:49

Castellà (JxSí) defensa estudiar la pujada de l'IRPF a rendes altes si és "conjuntural"

N.De Gispert, A.Castellà, T.Laïlla y E.Ribera (Demòcrates).
DEMÒCRATES

A la CUP: no aprovar Pressupostos seria un "tret al peu" en el full de ruta sobiranista

BARCELONA, 16 maig (EUROPA PRESS) -

El portaveu de Demòcrates i diputat de JxSí al Parlament, Antoni Castellà, ha defensat que s'ha d'estudiar per als Pressupostos de 2016 una pujada de l'IRPF a les rendes altes sempre que es plantegi com una mesura "conjuntural" i reversible més endavant.

"Si la mesura és exclusivament conjuntural i de redistribució de la renda mentre no arribem a una solució respecte a un finançament just per a Catalunya, és una mesura que es pot estudiar", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press.

Castellà concreta que quan parla d'estudiar es refereix a fer-ho ara per analitzar si s'inclou o no en els Pressupostos de 2016, i destaca que ha de ser una mesura puntual, ja que per norma general no està d'acord a exercir més pressió fiscal als ciutadans.

"Si és per a un període limitat de temps, per afrontar l'emergència social en què estem, jo crec que es pot estudiar quin és l'impacte", ha continuat, concloent que només s'hauria d'aplicar si la mesura aporta uns recursos rellevants per a les arques públiques.

L'augment de l'IRPF a les rendes altes és un plantejament sense consens a JxSí i el Govern: el vicepresident Oriol Junqueras (ERC) s'ha obert a estudiar aquesta mesura, amb diverses propostes, mentre que el president Carles Puigdemont ha descartat completament aplicar-la.

Castellà ha assegurat que JxSí és un grup cohesionat i relativitza que en ocasions sorgeixin diferències: "Tenim un full de ruta i un programa i hi ha temes en els quals tenim opinions diferenciades, només faltaria que no fos així".

Situa JxSí com un "un instrument excepcional per a un moment excepcional", i recorda que la varietat de partits que el constitueixen coincideixen en la independència de Catalunya i tenen opinions diferents sobre quin ha de ser el model de societat.

PRESSUPOSTOS DE 2016

El també president de la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament ha destacat la importància que s'aprovi el Pressupost 2016 i veu possible que la CUP accepti debatre'l, negociar-lo i finalment donar-li suport: "Mas es va retirar a canvi que hi hagués estabilitat parlamentària".

Assenyala les conseqüències que els comptes no surtin endavant: "Hem de ser conscients que, si no hi ha Pressupost, és molt complicat tirar endavant la legislatura i seria un tret en la línia de flotació del full de ruta cap a la república catalana".

"Seria un tret al peu", resumeix Castellà, que argumenta que una legislatura sense Pressupostos quedaria molt tocada i, probablement, obligaria a convocar eleccions abans del termini previst pel Govern, que ja per si mateix planteja una legislatura curta de 18 mesos.

REFERÈNDUM UNILATERAL

Castellà veu possible deixar Catalunya a les portes de la independència en 18 mesos i demana confiança a la ciutadania: "Aquesta és una partida d'escacs molt important amb l'Estat, la gent ha d'entendre que el que no podem fer és fer públics quins seran els pròxims 10 moviments".

També planteja que en paral·lel a les eleccions constituents que vol convocar Puigdemont --transcorreguts els 18 mesos-- o just després s'haurà de convocar un "referèndum unilateral" perquè els ciutadans ratifiquin o no l'aposta definitiva per l'Estat propi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés