Actualitzat 26/07/2016 12:57

La Cambra de Barcelona rebaixa la previsió de creixement del PIB català del 2017 pel Brexit

Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS

Augura que els sectors més afectats pel Brexit seran l'automoció, la indústria agroalimentària i la química pel descens de les exportacions

BARCELONA, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Comerç de Barcelona ha revisat a l'alça la previsió de creixement del PIB català per a aquest any, del 2,9% al 3,1%, però ha rebaixat les previsions del 2017 en dues dècimes, fins al 2,4%, fet que ha atribuït als efectes de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

El president de la Cambra, Miquel Valls, ha explicat aquest dimarts en una roda de premsa que es preveu que el pròxim any "els riscos augmentin", fet que ha obligat a revisar a la baixa les previsions de creixement de l'economia catalana, tot i que ha remarcat que un augment del 2,4% segueix sent superior a la mitjana dels últims 20 anys i també a la mitjana de creixement previst per a la zona euro.

Alhora, ha assenyalat que entre aquest any i el pròxim es preveu un augment de l'ocupació en 182.000 llocs de treball a Catalunya, i ha remarcat que la conjuntura econòmica "encara és molt favorable per a empreses i famílies, tot i que els riscos van en augment".

Ha explicat que la revisió a l'alça per al conjunt d'aquest any es deu a la recuperació de la demanda interna, beneficiada pel baix preu del petroli, les polítiques expansives del Banc Central Europeu (BCE) i la rebaixa fiscal de l'IRPF, i ha assegurat que ha compensat la inestabilitat dels mercats internacionals i la falta de Govern a Espanya.

La cambra preveu que la majoria de components de la demanda interna registrin creixements una mica inferiors durant el segon semestre, tot i que seguiran sent "xifres molt positives" i, pel que fa al mercat exterior, estima una clara reducció del ritme de creixement de les importacions i una estabilització de les exportacions.

Per sectors, ha destacat que la indústria s'ha estabilitzat i que els serveis segueixen sent el sector més dinàmic, a causa del turisme i el comerç, mentre que la construcció s'ha debilitat sobretot pel descens de les licitacions d'obra pública, fet que Valls ha atribuït al fet de tenir un Govern central en funcions.

BREXIT

Valls ha assegurat que el Brexit tindrà un efecte negatiu en l'economia europea, sobretot el 2017, cosa que a Catalunya es pot traduir en una disminució de les exportacions i de l'arribada de turistes britànics, tot i que ha destacat que les conseqüències negatives seran més notables a tot Espanya.

El director del Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha constatat que Catalunya manté un superàvit comercial amb el Regne Unit sobretot en tres sectors: l'automòbil, la indústria agroalimentària i la indústria química, i ha destacat que el 38% de les exportacions de Catalunya al Regne Unit corresponen al sector de l'automoció, per la qual cosa pot ser el més afectat pel Brexit a curt termini.

A més de les exportacions, el Brexit pot tenir efectes negatius en les inversions i en el turisme, ja que entre el 2012 i el 2015 els visitants britànics que han arribat a Catalunya han augmentat en un 46%, i és el mercat amb més creixement després de França, tot i que el pes del total de turistes estrangers és del 10%, mentre que a tot Espanya suposa el 23,2%, per la qual cosa l'impacte pot ser molt superior.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés