Publicado 27/04/2016 13:39

La Cambra de Barcelona demana "un canvi institucional profund" contra l'infrafinançament de Catalunya

Joan Ramon Rovira y Miquel Valls (Cámara de Comercio de Barcelona)
EUROPA PRESS

Valls reclama millorar el finançament de la Generalitat "d'una vegada o progressivament en un període plurianual"

BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat "un canvi institucional profund" a Espanya per resoldre l'actual infrafinançament de Catalunya, i millorar el sistema de finançament per garantir la sostenibilitat de les finances públiques catalanes de forma compatible amb els objectius de reducció del dèficit.

En roda de premsa per presentar un estudi propi sobre les condicions de sostenibilitat financera de la Generalitat fins al 2020, el responsable del servei d'estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha afirmat que no serà possible un creixement de la despesa pública --en termes reals, és a dir, descomptant la inflació-- compatible amb l'estabilitat pressupostària sense "un canvi econòmic que només té solució política".

El president de la Cambra, Miquel Valls, ha exposat que el problema financer i la qüestió territorial estan estretament lligats, i que els governs central --quan es constitueixi-- i català tenen la responsabilitat conjunta d'acordar mesures que garanteixin la viabilitat dels comptes públics catalans "amb independència d'acords o desacords polítics en altres aspectes".

ACORD POLÍTIC

Ha afirmat que, en la propera campanya electoral per a les eleccions generals de juny, tots els partits haurien de pronunciar-se "sobre aquests temes d'importància real per al futur dels ciutadans", i explicar què faran per resoldre aquesta situació a través d'un acord, encara que ha lamentat el fet que no han aconseguit un pacte per formar un nou Govern central aquests quatre últims mesos, de la qual cosa ha culpat totes les formacions en conjunt.

Ha augurat que en la reunió prevista aquest dijous entre la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, i el seu homòleg català, Oriol Junqueras, parlaran segurament d'aquests temes de finançament: "Esperem i confiem que es trobin vies de solució dins d'aquest marc de complexitat perquè interessa al conjunt de l'Estat central que es resolgui".

Ha recriminat que fa dos anys que s'hauria d'haver abordat un nou sistema de finançament autonòmic, i que és un tema que s'ha de resoldre: "No es pot retardar eternament. S'ha de resoldre ja".

PROPOSTES DE L'INFORME

L'estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona apunta revisar "qüestions fonamentals" com la distribució de responsabilitats sobre la recaptació i gestió dels ingressos, els criteris de repartiment, l'aportació de l'Estat central al conjunt del sistema i les necessitats associades a les competències assumides per cada àmbit d'administració.

Apunta a tenir especialment en compte la concentració de les despeses socials més bàsiques en l'àmbit autonòmic, les necessitats d'inversió pública i el diferencial en el cost de vida als diferents territoris.

L'informe repassa que, entre el 2010 i el 2013, la despesa pública catalana es va reduir un 18,5% en comparació del 2009, enfront d'una mitjana del conjunt d'autonomies del 7,2%, mentre que els ingressos van descendir un 15,4%, la qual cosa demostra un "important esforç de consolidació fiscal", encara que també detecta un canvi de tendència el 2014 i el 2015, amb increments anuals de despesa no financera del 2,8% i el 7,4%, respectivament, mentre que els ingressos han augmentat en una taxa molt inferior.

TRES ESCENARIS

El document conclou que "serà molt difícil" complir els objectius d'estabilitat pressupostària i garantir la sostenibilitat de les finances públiques de la Generalitat a llarg termini dins de l'actual marc de finançament, i analitza tres escenaris amb una metodologia pròpia.

Per complir amb l'objectiu de dèficit del 0,7% del 2016, la Generalitat hauria de reduir la despesa nominal un 1% i congelar la despesa pública en termes reals durant els següents tres anys per arribar a un lleuger superàvit el 2019.

En un escenari amb un dèficit del 1% aquest any, podria augmentar la despesa un 1,3% i hauria de congelar-lo en termes reals els quatre anys posteriors per aconseguir equilibrar el pressupost el 2020.

La Cambra matisa que congelar la despesa real tres o quatre anys consecutius "és difícilment assumible des del punt de vista social, econòmic i polític", i planteja un tercer escenari en el qual augmentessin els ingressos de la Generalitat per sobre del que es pot esperar amb el sistema actual per conciliar un augment anual de la despesa pública del 2% entre el 2017 i el 2020 amb la meta de dèficit zero el 2020.

La resposta és un augment dels ingressos addicionals al derivat del creixement econòmic i aplicat probablement de manera gradual que anés d'"almenys" un 1% del PIB català --el que equival a uns 2.000 milions d'euros-- al final del període, el 2020.

ALLARGAR CALENDARI NO ÉS SUFICIENT

I és que la Cambra de Comerç considera que allargar un o dos anys el període de compliment de l'equilibri pressupostari "seria condició necessària però no suficient per garantir un nivell d'ajustament fiscal que fos realment assumible", ha exposat Miquel Valls.

Ha assenyalat com a condicions addicionals la redistribució de la càrrega de l'ajustament entre àmbits d'administració "més proporcional al pes relatiu de cada subsector en la despesa pública total", i ha qualificat de fonamental millorar el finançament de la Generalitat d'una vegada o progressivament en un període plurianual.

"Només d'aquesta manera seria possible conciliar el necessari ajustament fiscal amb un creixement moderat però sostingut de la despesa pública en termes reals", ha agregat.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés