Actualitzat 29/03/2017 15:56

CaixaBank diu que l'economia avança a "bon ritme", però persisteixen els dubtes per poder complir el dèficit

Augura un creixement intertrimestral del 0,8% i augura desacceleració a finals d'any i el 2017

MADRID, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

El Servei d'Estudis de CaixaBank (CaixaBank Research) destaca que es manté el "dinamisme" de l'activitat econòmica, que avança a "bon ritme", del mercat laboral i del sector immobiliari en el tercer trimestre de l'any, però adverteix que els dubtes sobre la capacitat de complir els objectius de consolidació fiscal a mitjà termini també "es mantenen", cosa que fa l'economia espanyola "més sensible" a canvis eventuals del sentiment inversor internacional.

Així ho assenyala un informe de CaixaBank Research recollit per Europa Press, en què l'entitat destaca que el ritme de creixement es va mantenir "elevat" en el tercer trimestre i que els indicadors d'activitat d'alta freqüència apunten que el ritme d'expansió es va mantenir "molt vigorós".

En concret, el model de previsió del PIB de CaixaBank Research situa el creixement intertrimestral al 0,8%, un registre semblant al dels últims quatre trimestres, si bé l'entitat manté al 3,1% la seva previsió de creixement per al conjunt de l'any, després de la revisió a l'alça del mes passat.

DESACCELERACIÓ DES DE FINALS D'ANY

La previsió dels analistes per al 2017, tot i això, no ha estat revisada i se situa en un rang considerablement inferior al del 2016, entre el 2,1% i el 2,5%, i l'estimació de CaixaBank Research ha estat del 2,4%.

Això implica que al tram final d'aquest any i, sobretot, en el pròxim, s'espera una desacceleració de l'activitat, amb taxes de creixement del PIB del 0,6% intertrimestral.

Alhora, valora que la recuperació del mercat laboral continua a "bon ritme", després que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social baixés 144.997 persones a l'agost, en línia amb anys anteriors.

De la mateixa forma, subratlla que continua la moderació dels costos laborals, al qual s'hi suma que el "fort augment" del consum manté l'estalvi en taxes moderades i la contribució del sector immobiliari, a l'habitatge que va mantenir el to expansiu en el segon trimestre i un creixement del crèdit bancari que "segueix donant suport a la recuperació".

CaixaBank Research recorda que les compravendes d'habitatges van créixer a l'agost un 14,3% interanual, si bé matisa que el creixement de les compravendes esmentades és "molt diferent entre regions", la qual cosa, unit a l'heterogeneïtat també a l''estoc' d'habitatge nou per vendre, comporta una "pressió" sobre els preus molt diferent entre territoris.

"DUBTES" SOBRE LA CAPACITAT PER COMPLIR EL DÈFICIT

D'altra banda, adverteix que l'ajust dels comptes públics segueix sent l'assignatura pendent. El juliol, el dèficit del conjunt de les administracions públiques, excloent les corporacions locals, es va situar al 3,1% del PIB.

Aquesta xifra, afegeix, iguala el registre del juliol del 2015 i, per tant, mostra la "falta d'ajust" en els comptes públics des de començament d'any, per la qual cosa considera que les mesures anunciades pel Govern espanyol, com l'augment dels pagaments a compte de l'Impost de Societats, "haurien de corregir aquesta tendència al tram final de l'any".

De tota manera, apunta que els dubtes sobre la capacitat de complir amb els objectius de consolidació fiscal a mitjà termini "es mantenen", fet que fa l'economia espanyola "més sensible" a canvis eventuals del sentiment inversor internacional.

Segons CaixaBank Research, aquest és un aspecte de "màxima rellevància" per l'elevat nivell en el qual es troba el deute públic.

Concretament, en el segon trimestre va arribar al 100,5% del PIB, una xifra que queda lluny de les previsions remeses a Brussel·les dins del Programa d'Estabilitat 2016-2019, en què es preveia que el deute tancaria aquest exercici al 99,1% del PIB.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés