Publicat 10/05/2016 19:32

CaixaBank avisa que Espanya incomplirà l'objectiu de dèficit el 2016, amb un 3,9% del PIB

Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS

Per l'efecte de la reforma fiscal i l'augment de la despesa en pensions

MADRID, 10 maig (EUROPA PRESS) -

El servei d'estudis de CaixaBank avisa que Espanya també incompliria el nou objectiu de dèficit públic per al 2016, del 3,6% del PIB, pendent d'aprovació per part de Brussel·les. En el seu lloc, només podrà reduir aquest saldo fins al 3,9% del PIB des del 5% actual.

Tampoc no preveu l'entitat financera que es compleixi el 2017, quan el Govern central en funcions s'ha proposat haver reduït el dèficit al 2,9% del PIB, i espera que el saldo sigui encara del 3,1%, per sobre del límit del 3% del PIB marcat en el protocol de dèficit excessiu.

Davant d'aquest escenari, CaixaBank Research creu que complir amb Brussel·les "no sembla fàcil", ni tan sols amb l'aplicació dels acords de no disponibilitat de crèdit aprovats pel Govern central.

D'una banda, l'entitat espera que la millora econòmica i l'evolució dels tipus d'interès contribueixin un altre cop a la reducció del dèficit, ja que, per la banda dels ingressos, és d'esperar una ecaptació impositiva més elevada.

En particular, assenyala que la renda disponible de les llars augmentarà un 3% el 2016, fet que sumat a la millora dels beneficis empresarials, hauria de portar a més ingressos per IRPF, Impost de Societats i IVA.

D'altra banda, els ingressos per cotitzacions socials també haurien d'augmentar gràcies a un augment de l'ocupació del 2,5% durant l'any.

En el cas de la despesa, els desocupats es reduiran un 10% aquest any, amb la reculada consegüent de la despesa en prestacions, i el pagament dels interessos del deute seguirà decreixent gràcies al manteniment d'un entorn de tipus d'interès molt baixos per part del BCE.

Més encara, CaixaBank Research té en compte que un creixement de l'economia portaria a esmorteir el saldo negatiu dels comptes públics dins de la ràtio dèficit/PIB.

Com a conclusió, l'anàlisi de l'entitat financera estima que el cicle econòmic permetria reduir aquest desequilibri a 1,4 punts percentuals.

Tot i això, si bé l'acord de no disponibilitat de crèdits de l'Estat contribuirà a estalviar 2.000 milions d'euros, "la pressió fiscal més baixa propiciada per la reforma tributària i l'augment de la despesa en pensions actuaran en sentit contrari", per la qual cosa "és probable que el dèficit acabi situant-se prop del 4% del PIB", afegeix CaixaBank Research.

L'anàlisi va més enllà d'aquest any i assenyala que, quan falta conèixer el detall de les mesures concretes recollides en el nou Pla d'Estabilitat 2016-2019, el dèficit públic tancarà el 2017 al 3,1% del PIB en lloc del 2,9% que preveu el Govern en funcions.

EL COSTAT POSITIU: HI HAURÀ MÉS CREIXEMENT

En la banda positiva de l'incompliment hi ha que l'economia podrà créixer més, fins al 2,8% el 2016, una dècima més que la previsió a l'últim equip macroeconòmic, i un 2,4% el 2017, en línia amb el pronòstic oficial.

En conjunt, el servei d'estudis de CaixaBank Research estima que el creixement econòmic serà "sòlid" aquest any, "tot i que més moderat". Després de les grans xifres, el sector exterior tornarà a contribuir positivament, "tot i que a poc a poc i en cotes moderades", gràcies al fort increment de les exportacions i, en menys grau, a la lleu desacceleració de les importacions.

A més, l'estudi indica que les dades van confirmant un "escenari de millora intensa de l'ocupació", que, tot i això, "deuria desaccelerar-se a poc a poc en els pròxims mesos".

Tot i això, CaixaBank Research explica que l'increment de la taxa d'atur fins al 21% en el primer trimestre es deu al descens habitual de l'ocupació en els primers mesos de l'any, de manera que és d'esperar que es tanqui l'any per sota del 20%.

En conseqüència, la ràtio entre l''estoc' de deute privat i el PIB continuarà reduint-se en els pròxims trimestres, un procés que seguirà sent compatible amb un increment dels fluxos de crèdit cap a famílies i empreses.

Així, CaixaBank Research espera que el flux de crèdit a famílies i empreses creixi en els pròxims mesos i que s'apuntali d'aquesta manera la recuperació del sector immobiliari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés