Publicat 28/04/2016 10:40

CaixaBank advoca per la sortida a borsa de BFA per reduir els riscos de BPI a Angola

El consejero delegado de CaixaBank, Gonzalo Gortázar
EUROPA PRESS

Encara no ha decidit si ampliarà capital, però vol mantenir la solvència per sobre de l'11%

BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha considerat aquest dijous que "seria una bona notícia que BFA cotitzés a borsa", referint-se al banc angolès participat pel portuguès BPI, que ha de reduir la seva elevada concentració de riscos al país africà.

En una roda de premsa per presentar els resultats del primer trimestre, ha afirmat que BFA "és un banc magnífic, amb una elevada rendibilitat, molt ben gestionat i amb un balanç molt sanejat" la sortida a borsa del qual ja es va contemplar en el passat.

"Pensem que la solució pot anar per aquesta via", ha indicat, perquè cada accionista pugui equilibrar la seva participació, si bé ha instat al diàleg amb Unitel (empresa de telecomunicacions en què participa la família Dos Santos, i que té el 49,5% del capital de BFA, respecte del 50,5% que té BPI) per prendre una decisió.

Ha explicat que la negociació amb la família Dos Santos se centra ara en aquest aspecte, després de no haver pogut tancar un acord respecte a la seva participació a BPI --l'empresària Isabel Dos Santos posseeix el 18,6% a través de l'empresa Santoro--, fet que va portar CaixaBank a presentar una opa pel 100% de les accions del banc portuguès.

OPTIMISTA RESPECTE AL BCE

Ha argumentat que CaixaBank ha presentat l'oferta pensant en el millor interès de BPI i per permetre al Banc Central Europeu (BCE) suspendre les sancions que podien derivar-se de l'incompliment respecte a l'elevada concentració de riscos de l'entitat a Angola: "Una vegada es presenta una opa ja no toca negociar, els altres accionistes han de decidir acceptar o no acceptar l'opa."

Respecte a la petició de CaixaBank al BCE per evitar sancions, ha explicat que encara no han rebut resposta, però que són optimistes perquè es tracta d'un incompliment per un canvi normatiu i BPI és un bon banc: "El BCE no pot fer una altra cosa que ajudar en aquest procés", ha afirmat, i ha mostrat un elevat grau de confiança basat en converses mantingudes i que segueixen tenint.

Respecte a una possible ampliació de capital per recuperar nivells de solvència superiors a l'11% a CaixaBank després de l'opa sobre BPI --l'operació es preveu tancar el tercer trimestre--, ha respost que encara no hi ha una decisió presa.

Ha afegit que l'impacte d'aquesta operació els deixa amb ràtios de capital superiors a les d'altres competidors a Espanya, però que CaixaBank s'ha "autoimposat" ràtios de capital molt elevades, entre l'11 i el 12%, per seguir mantenint-se a l'avantguarda de l'aspecte de solvència.

Ha defensat l'operació a Portugal --la primera adquisició internacional que emprèn CaixaBank-- perquè els sembla "un país atractiu amb un recorregut important de futur".

SENSE MÉS ADQUISICIONS EN MENT

Ha dit que la seva prioritat ara és l'opa sobre BPI i que no es plantegen més adquisicions: "Tenim el plat absolutament ple. No podem pensar en més operacions, no tindria cap sentit. Ara hem de tenir el cap i les mans a acabar l'operació de BPI i seria inadequat plantejar qualsevol altra operació."

Ha afegit que el seu pla estratègic no preveu més operacions a Espanya: "Tenim ja les millors quotes de mercat i no necessitem més dimensió. Estem confiats que amb les nostres pròpies armes arribarem on volem arribar. No necessitem ni busquem noves adquisicions."




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés