Actualitzat 29/03/2017 10:51

Brussel·les defensarà dilluns a l'Eurocambra la suspensió de fons a Espanya pel dèficit

BRUSSEL·LES, 2 oct. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea defensarà aquest dilluns, 3 d'octubre, davant de l'Eurocambra la suspensió d'una part dels fons estructurals i d'inversió compromesos per a l'any 2017 per a Espanya i Portugal per haver incomplert els dos països l'objectiu de dèficit de l'any passat.

La congelació parcial dels fons estructurals i d'inversió és conseqüència que Brussel·les constatés a començament de juliol la "falta d'acció efectiva" per part del Govern espanyol per complir amb els seus objectius de dèficit. Espanya havia d'haver tancat 2015 amb un desviament del 4,2% en els seus comptes públics, però finalment va registrar un dèficit del 5% (del 5,1% si es tenen en compte les ajudes al sistema financer).

La normativa comunitària preveu la suspensió de fins al 50% dels fons estructurals i d'inversió compromesos per al següent any. En el cas d'Espanya podria suposar la congelació de fins a aproximadament 1.300 milions d'euros, segons va estimar el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, al Congrés. Una altra conseqüència era una sanció del 0,2% del PIB, que finalment ha estat cancel·lada.

Així, el vicepresident de la Comissió Europea responsable de Feina i Creixement, Jyrki Katainen, i la comissaria de Política Regional, Corina Cretu debatran la congelació de fons davant de les comissions d'Afers Econòmics i Monetaris i de Política Regional de l'Eurocambra. L'audiència començarà a les 18.00 hores i s'estendrà durant dues hores i mitja.

Segons les regles comunitàries, Brussel·les ha d'escoltar l'opinió del Parlament Europeu perquè és colegislador en qüestions pressupostàries i gestió de fons, tot i que el seu dictamen no sigui vinculant. Una vegada hi hagi consultat a l'Eurocambra, l'Executiu comunitari podrà presentar la seva proposta, que detallarà la quantitat concreta de fons estructurals que se suspendran.

Després de l'audiència, els presidents, els vicepresidents i els coordinadors de les dues comissions es reuniran a porta tancada per decidir si convoquen a la Comissió Europea a una nova audiència. La conferència de presidents de l'Eurocambra decidirà dijous que ve, 6 d'octubre, els passos a seguir.

Els portaveus dels grups polítics han expressat aquest divendres les seves posicions en relació amb aquesta qüestió. Així, Els Verds, Esquerra Unitària Europea i Socialistes i Demòcrates s'han mostrat en contra de la suspensió de fons i han advocat per aprofitar l'escenari actual per revisar les regles pressupostàries comunitàries. El Partit Popular Europeu, per part seva, està en espera de nous esdeveniments i no té encara una posició comuna.

ESPANYA POT EVITAR LA CONGELACIÓ DE FONS

Tot i això, aquesta congelació dels compromisos per a 2017 podria ser al seu torn revocada. Per a això, la Comissió Europea ha d'avaluar els dos documents que Espanya ha de presentar abans del 15 d'octubre: l'esborrany dels pressupostos de l'any vinent i una relació de mesures efectives per corregir el desviament en els comptes públics.

En aquest sentit, el ministre De Guindos ja ha informat que l'Executiu en funcions presentaria una pròrroga dels pressupostos d'aquest any. A més, el Govern ha aprovat aquest divendres en Consell de Ministres la reforma de l'impost de societats, que permetrà recaptar uns 8.300 milions d'euros més.

Brussel·les haurà d'analitzar llavors els ajustos presentats per les autoritats espanyoles i adoptar una posició sobre aquesta qüestió que recomanar als vint-i-vuit. Els socis comunitaris han de prendre una decisió, com a molt tard, a començament de desembre. Si a més tornen a constatar la "falta d'acció efectiva" del Govern, Espanya es podria enfrontar amb una multa del 0,5% del PIB, al voltant de 5.000 milions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés